Erfaan's First Birthday ticker

Lilypie First Birthday tickers

Adam's Second Birthday ticker

Lilypie Second Birthday tickers

Saturday, August 23, 2008

5 in 1

Cerita 1

Setelah hampir seminggu DH (dear hubby) and friends mencuba sedaya upaya utk bagi connect jugak internet..alhamdulillah semalam mereka berjaya!!

Kesimpulannye..dah takyah gi cc lagi..aminnn!!

Cerita 2

Tadi baca blog pa'ah..rasa nak jugak la buat avatar sendirik..
tapi mcm tak suke plak..lagi best buat avatar DH

haha inilah hasilnya:

uuuu..Mohd Elyas ke Michael Scofield nihh

Cerita 3

**edited**

Mama cerita, dia tanya tokwan pasal salah silah keturunan family kitorang baru2 ni.

Tokwan kata moyang kitorang ni nama Au Long. Panglima Siam yang lari dari Siam dan masuk ke Kedah. Masa dia kat Kedah dia jadi baik ngan Sultan Kedah time tu. Au Long ni kawen dan dapat anak nama Hj. Abbas. Hj Abbas ni pernah berjalan kaki dari Kedah ke Mekah. Org tua2 kata Hj. Abbas ni Wali Allah..Wallahualam..

Tokwan kata, dr Hj. Abbas ni la kitorang dapat darah keturunan India Bramsah. Hj. Abbas ni plak kawen dan dapat anak nama Tengku Yusof. Tengku Yusof ni kawen ngan seorang gadis melayu yg putih melepak, segak, rupawan dan juga baik perangainya.
Tengku Yusof ni mati awal, umur 27 tahun sebab kena sengat ikan keli.

Daripada keturunan ni ade sorang nama dia Husin, aa Husin ni la moyang aku.

Nak dijadikan cerita, masa kenduri belah Yeh haritu, tokcik (adik tokwan aku) terjumpe la cousin dia. Cerita punya cerita, sembang punya sembang..laaaa...rupanya Yeh ni ada sangkut paut dengan cousin Tokcik/Tokwan aku. Dan kitorang baru dapat tau pada hari ini :D.

Sangkut pautnye mcm ni:

Tokwan aku (ayah kpd mak aku) ade second cousin nama Razak, Razak ni kawen dengan Wan Zurina (kak ina) iaitu cousin kepada yeh. Yeh panggil Kak Ina dgn Abg Razak.
Jadinye yeh ngan tokwan aku ni distant cousins la. Heheheh peninn


Oleh kerana yeh ni pangkat tokwan aku, maka tergelak2 la kitorang kat rumah sebab tokwan terkawen dgn cucu :P.

Jejak Kasih sungguh!

Dengar cerita lagi, kitorang ade kene mengena gak ngan keturunan Manjalara. Bukan Manjalara TV3 tu..tapi keturunan diraja Siam gak la alkesahnye.

Pastu mama tanye plak Tok aku. Mak aku ni ayah ngan mak die cerai dan dia kira anak tunggal la kan. Ayah die (Tokwan aku) kawen org lain buat family baru. Tok aku pun sama. Jadi kalau aku balik Kedah tentulah kena balik Sg Petani (rumah Tokwan) dan juga Simpang Kuala, Alor Star (Rumah Tok).

Dan versi salah silah belah tok aku plak..macam ada kena mengena dgn org Arab tapi aku dah x ingat. Yang pasti paknjang aku dah ade write up family tree kitorang..nanti aku tanya lagi.

Patutla org Arab ingat kitorang ni org cina kawen arab..hoh..kompem anak kitorang muka mat saleh! wakaka apekah?

Abah pulak tanya Wan aku. Wan aku cerita kitorang ni berketurunan Dato' Bahaman.

Ahahahaha
Yeh tu tokwan???
Ahahaha :D

Cerita 4

Aku dah pandai buat bakso! sedap woo
Rupenye senang je kan..penat je dok ngidam nak gi bandung :P
hahaha tapi takleh la lawan indon punya kaaann (dan masih lagi ngidam nak bandung)

Resepi Bakso

Bakso

Minced meat/ayam pon bleh
bawang putih
lada putih
tepung jagung
bawang goreng
gula dan garam

Cara

Blend minced meat, bawang goreng ngan bawang putih sampai halus.
Campur lada putih, gula dan garam dengan tepung jagung.
Gaul sume2 tu sampai bleh buat bulat2.
Sementara tu rebus air sup dia..tarukla ape saje yg korang nak dalam sup tu dan tunggu sampai mendidih.
Once mendidih, masukkan la bakso yg dah dibulatkan tadi tu.
Bakso tersebut akan terapung2 dalam sup setelah dia masak.

Sup tu korang ejas aa ikut sesedap rasa (aku taruk mushroom ngan carrot)..
nak lagi best buat sambal. Ngancam!
Tapi aku x buat..pasal malas..ke tak sempat? hehe malas la kot :P

Makan la ngan mi/mihun atau ape saje.

Setengah org balut telur rebus dengan bakso tadi, campak dalam sup tunggu daging tu masak..try la..sure sedap!

Aku amik resepi ni dari mesra.net, myresipi ngan satu blog org indonesia mane tak tau dah..

Cerita 5

I'm expecting sumtin good..or at least wants to..
doakan aku weeiiii!!

Terima kaseh!

4 comments:

RieNa.YuMi said...

amin...aku doakan tuk ko....*wink*

nad said...

yeyy tq mas! :D

anak lee said...

nad..
citer yg ke 5 tu ape eh?
adekah ko bakal menjadi 'mama'? - aku teka..
adekah ko akan pulang ke sini mase raya? - aku teka lagik..
adekah semua tekaan aku btol atau salah???
huhuhu...

nad said...

angah: haha biarlah rahsiaa...no komen (mcm dato' siti x? :P)