Erfaan's First Birthday ticker

Lilypie First Birthday tickers

Adam's Second Birthday ticker

Lilypie Second Birthday tickers

Friday, December 30, 2011

sesuatu yg dah lama aku nantikan :p


Alhamdulillah..seterusnya..ape?

Saturday, December 17, 2011

Happy 4th Anniversary to us :)

Let the pictures talk..and sing :)..
2003-2006 being special kinda friends hik hik hik..
2006 engaged
2007 married
2009 gave birth to Adam
2011 gave birth to Erfaan


2003
2005 - MMU convo
2006 - engaged
The Ring!
2007 - i do =)
2008 - in Egypt
14th December 2009 - Muhammad Adam was born
15th February 2011 - Muhammad Erfaan was born
15th December 2011 :)
us all

Thank you dear husband for being with me trough thick n thin during these 4 years (actually 8 years la rasenye hahaha) ..LOVE U MUCH :)

Hope we'll stay happy together... forever n ever..aminn.. hik hik

Tuesday, December 13, 2011

IfazCollection Giveaway

Yeyy..nak masuk Giveaway! Dah lama x masuk contest :)

Ifaz Collection ni online shop menjual  tshirt muslimah, acessories dan banyak lagi dengan harga murah dan berpatutan ssm: (002026455-W)


Yang paling best, owner blog ni is my senior kat sekolah hehehe..dia sangat laaa periang dan baik sangat2 orgnye..(ini bukan bodek tau..ini betul!)
So sesape yg terbaca ni, yang jenis takut nak beli tudung online sebab takut kena tipu ke apa ke..meh la beli dari Kak Ida ni..sebab rest assured, dia adalah seorang ibu dan isteri yang solehah juga peniaga online yang jujur insyallah..x caya gi baca blog dia tengok..hehehe

Ini antara barang yang dia jual..yang terlibat dalam Giveaway ni hehe :

Cantik kan??

So for further info, leh la tengok2 blog dia kat sini : http://ifazcollection.blogspot.com/

Hmm...salah satu syarat aku kena tag sorang kawan..so aku taaaaaag...
shai!

Cik Shai sila buat ye..hehehehe..semoga terhibur :D

Tuesday, December 06, 2011

Pizza and Cookies

Ni entry lambat 2 hari haha..
Hari Ahad haritu kami gi Jusco Taman Equine..saje jalan2 sambil cari baju (kemas punye kemas rupanya baju yg semenggah utk pakai gi opis selain baju kurung, tinggal 3 helai je yg boleh pakai..patut la setiap pagi aku termenung depan almari huhu)

Dah abis beli baju yang ade diskaun 50%-70% (haha perlu ke gtau??), kitorang pun turun gi bhgn makanan sebab aku nak beli oat..

Time nak bayar tu tetibe encik hubby taruk sekotak pizza frozen kat kaunter:
RM10.00++ camtu..size regular pizza

Balik rumah umi nye pun masukkan la pizza ni dlm oven..tapi sebab nak bagi crispy punye pasal, terover cooked! Tapi sedap..
Pizza!!!

And ingat x entry cookies haritu?
Malam yg sama aku buat pizza nih, aku keluarkan dough cookies yg aku frozen kan harituh..
dan kalini..cookies dia lagi masyuk! so tips nye ialah..kalau nak cookies sedap, sila freezekan dough anda dulu dlm sehari dua hehehehe

cookiess..nyum nyum!!
Ini pulak..budak kurus yg gila pizza:
Adam kata sedapp! thumbs up :D

Monday, December 05, 2011

Taska Ilhamputra p9 Putrajaya

hmm..tgk tajuk kat atas pun dah tau kan..
maksudnye lepas ni abi ngan umi kena ikat perut laaa..haha..hmm..xpela, asal adam pandai berkawan, pandai abc n 123, pandai doa makan etc..

kat rumah bukan x ajar, tapi dah budak kan? dia lagi suka kalau dapat belajar dengan kawan2 :)

dah round tadika keliling putrajaya..and ade 3 tadika je yg aku minat..maksud minat tu, maksudnye elok la dari segi ratio cikgu, owner tadika, safety n liscensed.

so haritu dah bayar RM1+++ as pendaftaran..and lepas ni RM350 per month..
semoga adam jadi anak yg bijak dan soleh..amin :)

Saturday, December 03, 2011

updates

Adam
*bercerita.berjela-jela.panjangnye
*sangat2.perlukan.perhatian.yang.lebih
*sangat.comel.kalau.dia.berlari.tangan.ditepi.gerak.laju.tapi.larinya.masih.terkedek-kedek.haha
*kurusss
*suke.suap.botol.susu.kat.adik
*kalau.adik.rebut.mainan.dia.gelak.je
*kalau.adik.rebut.ipad.baru.dia.marah
*thn.dpn.insyaallah.masuk.tadika

Erfaan
*9bulan,9kilo.haha
*dah.tumbuh.2.gigi.atas,2.gigi.bawah
*pandai.keluarkan.bunyi.ka,ma,ba,da
*mengesot.mcm.biawak
*duduk.ok.dah.tapi.bila.dia.rasa.nak.baring.terus.baring
*belum.meniti.lagi
*suka.rebut.botol.susu.adam
*suka.marah.aircond,kipas,pintu.atau.apa2.yg.bergerak
*naik.walker.lajuuuu

bibik.dah.setuju.nak.stay.lagi.2thn...alhamdulillaaahhhh

Friday, December 02, 2011

Rojak @ enstek

The bestest rojak ever!!
My colleagues took me there for lunch last week..and I finished 1 plate full of rojak and half of cendol..
And when I looked around..the 2 girls just ate half of their plate!! Malu gila hahahaha..

Rupenye diorang ni kalau gi makan rojak tu mmg share 2 org..cis!!! :p

Kat mana? Kat tepi masjid..in just a humble normal rojak on wheels (sebenanye aku tatau nak describe..van ke lori??) haha..so kalau anyone yg dok dekat, crave for rojak..meh la dtg..kat pic ni ade no phone dia..korang call la dulu sebelum dtg ye..sebabnye kdg2 dia x bukak..and kalau dia bukak kul 12 bukak, kul 2 licin!!

Jom layan pic:
Dari jauhh ku kirim doaa..eh ternyanyi pulak :P

Dari dekat :) Nampak x no tepon??

A plate full of delicious rojak and old humble cendol


Sorry..ni je gambar aku berjaya upload..sepinggan rojak yg dah abis
plus half of cendol..nanti i upload lagi hehe

Wednesday, November 30, 2011

My classic choc chip!

Dear Dana,

Thank you!! You @ ur recipe made my day haha :p

Remember this post ?? Fortunately, today I had sometime to bake..went to MOF in the morning, left my laptop there for them to install some applications. The techni told me to just leave it there and come back arnd 2-3pm..so I did, I went home and bake :D

I halved the ingredients, changed sugar to all parts brown sugar..and this is the batter:

shd look like this i guess :p

 These were the cookies before baking (dont have any ungreased cookie sheet..so i used aluminium foil hehehe):
 
made them bite size

Baked!!
A simply delicious recipe! yeayy

I've also kept the rest of the batter (yupp, I halved the ingredients but the batter are still way to much)..but its okay coz I kept them frozen..so maybe tonite? hahaha if anyone (or me?) craves for fresh cookies, I can just bake them straight away :D

yeaaayy!

Tuesday, November 29, 2011

Girls Made Of! - my awesome friends


THE DELICIOUS STROCHOLICIOUS!
This picture doesnt do it justice!
It looks much better in rea;ity and tastes
JUST AWESOME!!
 This is the company selling the delicious strocholicious! (strawberries + choc + delicious) haha..
Consists of my bffs..Munira and Nurul Syahida. BOTH of them are multi-talented..strocholicious is just one minor part of their talents :)

Yesterday, they opened their booth at Maritim Putrajaya..a very happening event indeed!
I managed to snap a few pictures of them but forgot to bring my cable..my office laptop got no blutooth and dont allow me to facebook..huhu..so sad..but isokey, will upload it tonite :)

For you lovelies who loves chocolate, or strawberries ..or better yet BOTH (like us) can contact Munira at 013-3977371 :) or http://girlsmadeof.blogspot.com/

I used to make these too..but ..hehe ok, maybe i'll try to do it over this weekend see if my touch still works..if it does then maybe..I can accept orders too for Putrajaya part..hahaha..I wish :p..hmm..Aminn~ kehkehkeh

Monday, November 21, 2011

Demam

3 Gula-gula Hati Umi..wpun satu dunia x suka umi..
umi selesa asalkan ada 3 Gula-gula Hati yang ini..
Alhamdulillah :)

Last week aku kena organize training untuk salah satu Kementerian kat Putrajaya.
Training After Effects CS5 ko..uwaaaaa...sangat besttt!! Aku sgt rasa mcm nak masuk balik bidang Multimedia yg aku saaaangat minat duluu..tapi tu laaa..sape la suh aku gi kije customer service dulu2? haihh

Tapi takpe, yg penting dpt ilmu baru..sangat seronok ok! dan alhamdulillah..wpun aku organize semua from scratch..dah walaupun komisyen hanya RM40 utk aku..the training turned out REALLY WELL! Thanks to everyone invloved :)

Weekend ni all my 3 boys demam..(hubby, adam n erfaan)..so, xde la gi memana..
Miss la Career Fair, miss la maternity n baby expo..takpelah..
Tak gi tempat2 tu pun duit abis gak..sabtu malam adam yg demam sangat tu mintak pizza sbb satu hari x makan..dpt je pizza xmo pulak, nak makan nasi..hahahaha..anakk..anakk..
Tadi gi belikan Aiman beg skolah bodyglove as hadiah 4A 1B dlm UPSR dia baru ni..saje la bagi nampak cool sket..lgpun xyahla bapak aku nak kuarkan duit lagi belikan dia beg skolah ye tak?
Tak kisahlah, janji ikhlas..

Oh dan pagi tadi pakse sumer org bangun untuk gi taman tasik cyberjaya..hirup udara segar sikit..and betul, balik dari situ adam punye demam pun kebah..skang ni dia tidur elok je..xde merengek pun :)

Kesimpulannye..jangan la asik perap anak dlm rumah..bawak dia exercise sket hehehe
Hmm..bile la adam leh masuk tadika kan?? kawan2..bukak la tadika kat putrajaya yg murah2..pliss..hehehe

Softfea punye sales agak slow sikit la week ni..maybe sumer org kering kot x dpt gaji lagi..tappelah..rezeki tu dtg dari Allah..kite cuma kene doa, usaha, ikhtiar dan tawakkal kan? Yeyy..

Tuesday, November 15, 2011

Classic Choc Chip Cookies..i'm sOoooo making them..when I grow thin hahaha

Gila panjang tajuk..
Tapi aku jumpe site yg best dan resepi yang best!

Sila masuk : http://www.dana-made-it.com/

CLASSIC CHOCOLATE CHIP COOKIES
Makes 5-6 dozen
Or...tons of dough to freeze for later enjoyment

1 Cup Vegetable Shortening
1 Cup Butter (don't use margarine)
1 1/2 cups White Sugar
1 1/2 cups Brown Sugar
3 eggs
2 tsp Vanilla

5 3/4 to 6 cups Flour (if the cookies feel flat, use 6 cups)
1 1/2 tsp Baking Soda
1 1/2 tsp Salt

2 bags choc chips (12 oz bags) - 1 semi-sweet, 1 milk chocolate
sangat hebat..sangat!!!!

Thursday, November 10, 2011

Luv these pics :)

First time tgk acara sembelih hehe
One happy purple family :D
Paksu Aiman and Adam
Me!
Little Dude..Big Attitude

Pakai jeans sebab seluar baju melayu dia x muat..
perut beso haha..
baru nak masuk 9 bulan tapi berat dah 8.5kg..
nak buek cemano..


Tuesday, November 08, 2011

Erfaan needs a stroller..sigh..

Erfaan is my second baby..mostly mmg dia dapat second hand items from his big brother lah ..ala not so big pun..less than 2 yrs difference hehe..tapi his big bro pun dapat second hand items mostly from kak opin, coz she can get them way cheaper in car boot sale UK kan..so no biggie..

Cumenye..his big bro punye quinny zapp dia xleh naik lagi sebab dia belum boleh duduk dgn betul and dia suka tidur..walaupun 15-30mnts je sekali tidur, tapi dia tetap nak tidur..and his big bro punye other stroller dah jadi bluekk! sebab..this little Erfaan guy suka muntahh..and dah berkarat pulak besi dia..so we dont think its safe and comfy for him or for the people who wants to bawak him jalan2..this includes me, hubby, my mom, my sis, bibik..etc..

So..we are currently eyeing for maxi cosi..the one yg bleh attach terus dengan quinny zapp yg dah ada tu..ataupun..ape2lah stroller yg bleh baring and handle dia movable so we can choose to tolak him while he can see us yg tolak stroller tu..ahahaha..paham ke ayat aku nii??


yg ni zapp..yg kecik tula maxi cosii..uuuu i like!

yg ni SCR5 ..mcm best gak..

So mcm klu korang ade stroller nak let go ke..nak bagi pinjam ke, nak bagi terus ke hahahaha..ataupun tau sape2 yg jual second maxi cosi dgn harga yg TERBAEEKK..bleh la gtau aku :D

Lagi satu hal, bibik nak benti dah bulan 1-2 thn depan..aku nak masukkan adam tadika..mmg dah ade la tadika yg aku suka..tapi adam plak x suke..sebab dia kata 'tu rumah la umi, bukan sekolah'..haihhh budak 2 tahunnn..penin pale umi :p..tapinye kalau adam sekolah, erfaan lak cemana? skolah tu x amik baby dah la pulak..hmm..ade sesape teringin nak jadi baby sitter time aku gi kije x? hehehe..klu ade SILE LAA SMS KE CALL KE EMAIL KE FB KE AKU YE..

hehe..temkiyu sebab luangkan masa membaca..jgn lupa click advert nuffnang tu ye..each penny earned will be put into Adam's n Erfaan's bank account :)

Thursday, November 03, 2011

Its all in your hands..

Nak kurus ke tanak?
My sis is one my customers..she bought 4 packs utk dia bawak balik Kelantan coz she is undergoing Pilot Training overthere..

So recently dia msg kat facebook, she said :

I LOST 4KGS IN 4 DAYS!

yeyy..alhamdulillahhh..
Now..the results wont be the same for everyone..cuma kalau kita rasa mmg kita makan product ape pun x turun2..maybe kite kena exercise..

Cuba continue utk amik Softfea Orange (kalau belum start, boleh contact me to get some)..and plus exercise..jogging ke..walking ke..buat la ape2 yg keluarkan peluh..at least 3 hari seminggu..after 1 box, kite try timbang or measure..banding kan dgn sebelum ni..this being said, sebelum amik softfea tu timbang n measure la diri kite dulu yee..

so marilah same2 kite cuba utk kurus, bila kurus, badan pun ringan..kite pun jadi semakin rajin, besemangat n konpiden!! hehehe

Sunday, October 30, 2011

Softfea Orange Fibre Diet Drink

RM49.90 per pack, 10 sachets per pack, 1 sachet daily :)
FREE delivery to CYBERJAYA, PUTRAJAYA and SEPANG areas 
Yes, Alhamdulillah, I'm now a dealer for this diet drink :D

Macam mana boleh terjebak? Setelah tengok my both sis inlaws hilang 5-6kg lepas amalkan softfea nih..sangat impressed okeh??

So aku pun start..wow..rasa perut kempis sikit..try seluar yg lama x pakai sbb bila pakai jadi senteng (bukan sebab aku meninggi hahahaha..taaaak..tapi sebab ade bahagian2 yg tarik seluar tu bagi jd senteng :p hehe..pastu try pulak baju kurung yg muat tapi kain dia ketat sket..eh eh..dua2 dah muat..siap loose2 lagi..yahuu!!!!

Sebabnye, lepas bersalin haritu aku timbang dah 53kg, pastu masuk MAHB..dek kerana stress kena kerja sabtu ahad,plus bulan puasa berat turun jadi 51kg..tetibe pas raya cek berat..ayyakk..dah 55kg! And sebelum aku try amalkan softfea, aku timbang, berat aku 54kg... nampak x betapa mudah nye aku nak gemok?? hahaha..sebbaik aku terbukak hati nak try softfea niihhh..perut turun!! pastu tadi lepas minum sachet ke 7, berat dah kembali 50kg..alhamdulillaaaahh....timbang banyak2 kali pun tetap sama..suke sangat!!!

Aku x la kurus..tapi at least aku hepi..baju2 sebelum besalin aku dah boleh muat balik..tapi aku xnak stop dulu sbb aku baru minum 7 sachet..aku nak bagi cukup 2 kotak kot at least..at least..bile berat aku dah jadi 45kg..aku cubaaa!!

So jom la minum sama2..aku bleh hantar FREE je area PUTRAJAYA, CYBERJAYA dan SEPANG :)
Kalau minat, sila sms ke 0192757510 (jangan call tau, aku jarang angkat number yg aku x kenal k hehe)

Kandungan Softfea orange Fiber Drink

1. Citrus Polyphenols Fiber
2. Green Tea Extract
3. Aloe Barbadensis Leaf Extract
4. Vitamin C
5. Vitamin E


Softfea orange Fiber Drink Berkesan mengatasi masalah

1. Gemuk
2. Perut Buncit
3. Sembelit
4. Angin Dalam Badan
5. Letih Dan Lesu
6. Susah Tidur Malam

Kesan Softfea orange Fiber Diet Drink

1. Membentuk badan idaman 
2. membuang toksid dan angin dalam badan
3. mengurangkan Gastrik
4. Mengurangkan paras kolesterol
5. mengawal Selera Makan
2. Menghalang Pembentukan Lemak
3. Meningkatkan kadar Metabolisme
4. Menukarkan Karbohidrat Kepada Tenaga 


Kebaikan Softfea orange Fiber Diet Drink
1. Rasa jus orange yang segar dan sedap
2. Mudah, selamat, berkesan dan HALAl
3. Tidak rasa lapar dan sakit
4. Tidak perlu bersenam
5. Bertenaga dan cergas

Saturday, September 10, 2011

Malas mandi ke?

Ye..it was hectic for the last few months..and for these last weeks it really is more hectic and stressful..So today, is my lazy day..I almost do not want to do anything..nothing..including taking a bath! haha selekeh gila..

We only have showers in the house..how I wish we had a bath tub..where I can just lay in it with delicate and sweet smelling soaps, scattered with rose petals while holding a glass of ribena! hahaha..

I've attached some petua..kot2 la ada bau badan kan..aku takdak..aku wangi! kahkahkah..

Petua Menghilangkan Bau Badan Anda (from warungnasiklemak)
1. * Anda ambil timun (mengikut anggaran) dan kisar. Sebab anda perlukan “jus” nya. * Kemudian, lumurkan jus timun tadi ke seluruh badan anda. Terutamanya pada bahagian ketiak. * Biarkannya serap ke tubuh anda dalam beberapa minit sebelum membersihkannya atau mandi. * Lakukan cara ini setiap 2 minggu sekali sampailah anda merasai hasilnya. * Jika anda mengamalkan secara berterusan, ia bukan saja mampu menghilangkan bau badan. Malah dapat menyegarkan badan dan mengelakkan daripada terkena penyakit kulit.

2. ambil lipau nipis dan perahkan dpt air nyer... sapu kat badan selepas mandi...biar beberapa minit dah bilas la

ha..ape tunggu lagi? lumurrr!!

Friday, September 09, 2011

HTC, iQuran :)



Alhamdulillah, hubby got me and his mama a gift the night before Raya :)

I got this : a HTC Incredible S (android yeyy!), and mama got my iPhone 3gs which I barely use for 3 months +-.


This is what I meant when I said things about sacrifice. He is not a millionairre, suffers financially just like most people..but when it comes to people he loves, he wants to give the best.


He had so long wanted to give mama a good phone, give his sister a good laptop..but there were always obstacles. But this time around, as Allah's will, he managed to give her the best phone ..the iPhone :)


And for me, he wants me to use HTC just like him..that is why he got me this.


Although this is not the best time to spend, but its the best time to get mama's blessings and prayers..Insyallah..

The application that I love most is this :








The words are clear, no need internet and I can just read the Quran anywhere, anytime!(oh, except the toilet etc lah kan hehe) I am really IN LOVE :)


See the words and translation:




Don't u just love the apps? :D














Thursday, September 08, 2011

Raya Pic


The shoe store in Yala..Quality but cheap ones..nice!!


The hotel we stayed in Yala - RM50/room 2 single beds, carpeted, aircond, water heater, tv with 100 channels!


The 3 kids! Adam biasala..x suka take pictures..


Hik hik..


@walimah in Yala, Thailand


Raya First kat rumah Tok @ Kangar :)


Passport pictures utk wat border pass nak masuk Thailand hehe..

Wednesday, September 07, 2011

Selamat Hari Raya!! (ucapan basi)

Sorilaa..lambat wishh..aku kan sangatlah sebokk..hayyak..
So random2 je la ye..pic nanti

1. Minggu last sebelum cuti raya aku still kena hantar tender - 11 file besar 50mm..hambik ko!!
2. Minggu last raya juga aku ditugaskan utk gi hantar sendrik hamper kat client..nak patah pinggang makk!!
3. Susah payah naik 3 tingkat dgn membawa 6 bijik hamper yg besar seorang diri..pegawai sorang pun tadak..sbb kua lunch..(bulan posa pun kua lunch..klas x? hahah)
4. Dlm kul 2 dapat sms dari salah seorang, supaya ambil balik hamper sbb dia kata 'xde kije saya nak menjawab dgn ketua jabatan' (ketua jabatan dia adalah org terdekat saya)
5. Terus kata ok, tapi kecewa sebab letih woi naik angkat hamper! so lantakkan aje..hahaha
6. Cadang Jumaat nak balik Perlis, tapi en suami letih sgt akibat baru balik dari PD malam tu..so ikut emak dan adik bersoping sakan di sacc,pkns dan alam sentral. Hasilnya? Dibelanja emak baju cotton purple gelap polkadot yg sgt sgt sgt sgt selesa bagi seorang ibu yang ada 2 anak lelaki dimana salah seorangnya masih lagi menyusu badan - uih panjang btol huraian
7. Pagi Sabtu lepas subuh kami bertolak ke Sri Petaling utk beraya dgn FIL, kul 7 dah ada atas highway otw Perlis dan kul 2.30pm kami sampai di Beseri, Perlis! Alhamdulillaaahh..
8. Puasa, Raya..first time beraya berempat :) Abi, Adam dan Erfaan pakai baju sama..siap songkok!! hehe..hensem sungguh 3 org lelaki ku :p
9. Gi Yala and Haadnyai guna border pass..Adam dan Erfaan dapat la buat gamba pasport..first time!! haha
10. Sepatutnya nak balik pagi2 buta hari Ahad..tapi ada kejadian yang x disangka berlaku..
Sebagai bini, saya sgt kesian dgn laki saya..tapi takpe, Alhamdulillah dapat sampai Putrajaya kul 8.30 malam..and lepas tu terus gi basuh kereta kat Bangi..dengan Gigih!! haha
11. Esoknya cuti, dan semalam pi buat amal kebajikan sikit..

Dan harini?? Kija!!
hmm...tetibe nak cakap..

'I turned out alrite Alhamdulillah, Thank U Allah for choosing me :)'

Friday, August 19, 2011

Sakit Kepala Gila..



Malam tadi Erfaan menangis sampai tersedu2..semua start bila dia nak susu, tapi xde susu keluar..so ape lagi..mengamuk la 1 malam..bagi susu fm dia tolak, bagi pacifier dia reject, baring salah, dokong salah..tapi main gelak2 boleh pulak..tp pastu nangis balik..cek perut x kembung pun..so pujuk2 je la..makin kuat pulak dia nangis..saba je la..






Dah letih baru dia tido..lepas dia tido baru la kitorang tido..baru sejam dua dah kena bangun sahur, then solat subuh..






Resultnye pagini aku sangat sakit kepala ditambah lagi dgn masalah production susu yg amatlah kurang pada bulan puasa ni..






Adoiii

Wednesday, August 17, 2011

Adam n Cerita Hantu

Aku x pernah pun ngaja budak ni hantu-hantu tau..sebabnye takyah, sebabnye dia takut ngan van suratkabar lama tu..klu dia nakal kita cakap je 'ha elok2, satgi suratkabar lama datang' haha :p

tapi ntahla..samada dia mmg nampak ataupun dia mmg suka berimaginasi
contoh dialog:

1. Malam tu Abi dia outstation, tinggal umi ngan adam tido sekali
sekali tiba2 dia menangis sambil tunjuk toilet

adam: ummmiii..tuuuu
aku: ishh xde ape tu..tido2

adam golek2 terus tido..

2. Malam tu kami kat Johor, tgh cari jalan gi homestay..convoy ngan kawan2 opis Abi dia.
Dah sesat, masing2 stop kereta utk bincang..time tu jalan gelap xde lampu jalan..ye la kata pun kul 1130 camtu

Adam: umi nampak x tadi?
Umi: nampak apa?
Adam: tu tadi kawan adam datang, dia cium adam

haihh

3. Adam: Tok umi nampak x depan rumah tu?
Tok Umi: Nampak apa?
Adam: Tu hantu jalan2..

memang kan? Kids say the darnest things!! hahah

Monday, August 15, 2011

raya raya..

korang dah order kuih raya?
kuih raya skang ni susah kan nak cari yg sedap mcm masa zaman dahulu kala..uh..skang ni mcm2 susah nak cari..

tukang jait yg jait cantik, sedap dan x mahal pun dah ala2 nak pupus dah kot..
smlm aku gi alter jubah kat warta, bangi. Kat tingkat 2 tu ade satu kedai jait cina..aku pun bagi la jubah utk di alter, dia caj RM15 untuk 1 jubah!! waaaahh..pensan mahal ok!

Tapi memandangkan cam dah xde org kan yg bleh alter, maka aku pasrah je laaa..
Korang dah kira duit raya berapa nak bagi? RM2? RM5? RM10?

Hehehehe..psl duit raya je pun dah wat pening pala..yg penting, ikhlaskan niat :)

Saturday, August 13, 2011

Alkisah budak kecik potong rambut :D

Dekat 2 bulan kot rambut si Adam x dipotong..semua sbb gara2 abi dok outstation n ummi dia dok pi opis time2 weekend..

Tapi haritu wpun si Abi dia outstation, ummi dia gigih bawak dia sorang2 pi potong rambut.
Ha..takyah pi tempat mahal2 pun..nak potong sendiri x reti, so ummi bawak pi kedai potong rambut kat alamanda nunn..

Semua sekali RM5 je! hehe best kaaan.. (speshly time kering gila hahaha)

So ni pic sebelum :

Banyak betul rambut budak ni..dulu masa baby rambut susah betul nak tumbuh! Lepas taruk minyak kelapa dara..rambut dia punya la banyak!!
(note to self: kena taruk kat Erfaan jugak)


Ni plak selepas :

Cacak2 kan rambut anak mak?? hahaha Org yg potong rambut tu buat sambil tersengih2..lawak tol..yang bestnya, abis je ptg rambut Adam mintak tisu..rupanya nak lap gel kat rambut dia sebab basah! Haha..abis usaha mamat tuh!

Kedai kat Alamanda ni best..sbb dia mmg ada seat utk budak n takyah susah2 la pegang dia..tapi haritu aku sorang ja pompuan dalam kedai tu...segan gak la..tambah2 sebab si Adam tanya banyak sgt soklan hehehe..

Ok, sekian saja cerita potong rambut =D


Saturday, August 06, 2011

Adam and Ummi's Day Out!

Alhamdulillah, harini bleh bawak Adam jalan2..
Memandangkan aku still bfeed Erfaan, maka aku entitled utk tidak berpuasa :) Tapi weekend je la kot, sbb weekdays mmg takde masa nak makan pun..susu pun dah kurang :(

So nak gi mana harini? Alamanda! Bawak dia potong rambut and bagi dia naik sume bende yg kene buh duit 50sen tuh..

Takpela..bagi dia hepi sket ehehe..

Friday, August 05, 2011

Rumah ooo Rumah

Ya Allah...permudahkanlah~

Ktrg beli rumah, setingkat je...Ingat ke haritu dah byr semua fees, tetibe dpt emel dari lawyer suh bayar lagi satu fee sebelum 20 August..

Sakit pale..dah la nak raya, nak balik perlis lak tu..amaun nak dibayar plak banyak..
Nak try kuar kwsp tengok..

Kawan2 tlg doakan permohonan aku berjaya ek?
Aminn~

Thursday, August 04, 2011

Health and Education

2 most important things for everyone, speshly for our children kan? :)
tadi a colleague who is one of Herbalife's member bawak her weighing scale to office and offered free consultations to us..

huhu..my metabolical age is 41!! and I'm only 28??
Menakotkan..

I'm thinking of asking hubby to check his health..ye, mati itu pasti..tapi selagi kita hidup, x salah utk kita usaha utk jaga apa yg Allah pinjamkan pada kita kan? :)

Kentut!!

Perut penuh angin..rasa nak kentut je haha..sebbaik kentut x batal puasa..

Punya la x senonoh ummi ni, sampai adam pun gelak kalau dia terkentut kuat..well, like abi like son..hahaha

Adoi..sakit pelut!!

Friday, July 29, 2011

harimau vs singa

aku x tengok..sbb sebok layan anak-anak dan buat kek utk potluck kat opis harini..
tapi dari status fb kawan2, aku buat kesimpulan :

1. Rakyat Mesia sebenanye patriotik haha
2. Defence agak lemah
3. Singapura banyak berpura-pura ahaha

betul ke? betul kot..
Ape2 tahniah la kepada penyokong!

Thursday, July 28, 2011

Gambaran kasar peristiwa malam itu. Al-Fatihah.

My Nuffnang stats shows that a lot came to look for 'Hawa Liyana Hashim' and 'Shah Reedza".
Maybe to know what happen kot?

Ok, please read..this is written by Hanan Amirah, her younger sister:



Gambaran kasar peristiwa malam itu. Al-Fatihah.



by Hanan Amirul on Monday, June 20, 2011 at 1:20am

12/06/2011...


Hari itu hari Ahad. Aku baru tiba di rumah wan di Bukit Damansara lebih kurang jam 10.30 malam itu. Sampai di rumah, keluarga Andak dan Along masih disitu. Kami berbual-bual seketika. Along mahu meminjam kereta Ayah untuk ke tempat kerja keesokan harinya kerana keretanya masih di bengkel. Andak sekeluarga beransur pulang ke Subang Jaya terlebih dahulu. Tidak lama selepas itu, Along juga mahu menyusul pulang ke Shah Alam. Tiba-tiba, aku mendapat panggilan dari Kak Teh. Jam menunjukkan pukul 11.03 malam ketika itu. Cemas suaranya.



"Assalamualaikum. Hanan ! Mak ada kat mana?"


"Mak ada kat rumah Wan ni haa baru sampai."


"Cepat-cepat ! Tolong ! Abang Shah tak sedar ni Kak Teh tak tahu nak buat apa"


"Kat mana?"


"Dekat Restoran Sri Ayutthiya ni ! Cepat-cepat !"



Aku yang kebingungan dan agak terkejut segera memaklumkan khabar tersebut kepada Mak dan Ayah. Waktu itu aku masih bingung dimana letaknya restoran tersebut. Aku segera mencapai selendang, beg tangan dan telefon bimbit dan bergegas mengikut Ayah dan Abg Yus (suami Along). Hajat hati mahu menggunakan khidmat GPS, tapi sebaik sahaja aku masuk kedalam kereta, aku terus teringat.



"Abang Yus, patah balik. Kita ikut jalan Kasah. Restoran tu dekat Setiapuspa, dekat Victoria Station."



Dalam hati aku berdoa agar tiada apa-apa yang serius berlaku. Aku hanya ingin segera tiba. Masih bingung, tidak tahu apa yang sebenarnya berlaku. Perjalanan 2 minit itu hanya penuh dengan doa dan harapan.



Setibanya di tempat kejadian, aku menjadi agak panik melihtakan ramai orang mengerumuni kereta Honda City Kak Teh yang berada ditengah-tengah tempat meletak kenderaan yang kosong, betul-betul menghadap Restoran Sri Ayutthiya.



"Astaghfirullahalazim...Excident kah?"



Aku pantas membuka pintu kereta sebelum sempat Abang Yus memberhentikan kereta sepenuhnya. Kemudian aku berlari mendapatkan Kak Teh. Alhamdulillah Kak Teh ok. Anaknya Qisya didakap erat. Setelah memastikan keadaan mereka ok, aku berlari pula melihat keadaan Abang Shah yang masih ditempat pemandu, tidak sedarkan diri dalam kereta. Pucat lesi wajahnya. Tetapi tiada sebarang tanda cedera atau luka dimana-mana.



"Dah ada sesiapa tolong telefon ambulans tak?" soalku sambil memandang mereka-mereka yang berada di sekeliling.



"Dah telefon, ambulans dalam perjalanan." Jawab salah seorang individu di situ. Aku hanya mengangguk dengan ucapan terima kasih. Dalam hati aku berharap agar ambulans segera sampai.



"Boleh tak kalau kita keluarkan dulu dia?" soalku lagi.



Aku fikirkan bahaya membiarkan abang iparku itu di dalam kereta dalam keadaan begitu. Tapi permintaanku itu dihalang, mereka bimbang sekiranya Abang Shah mempunyai kecederaan lain.Semuanya takut dipertanggungjawabkan sekiranya berlaku apa-apa.



Tidak lama kemudian, abangku pula tiba bersama rakan-rakannya. Aku menyatakan hasratku untuk mengeluarkan Abang Shah dari kereta. Abang De mulanya bersetuju. Melihatkan leher Abang Shah yang agak membengkak, Abang De membuat sedikit balutan dengan menggunakan bantal untuk menyokong leher Abang Shah. Tapi sekali lagi kami dihalang dengan alasan bimbang kecederaan dalaman. Aku hanya redha.



Ambulans yang ditunggu-tunggu masih belum tiba. Ahli keluarga terdekat sudah tiba ditempat kejadian, begitu juga rakan-rakan Kak Teh yang ada berhampiran. Kami meminta bantuan sekiranya sesiapa mengetahui jika terdapat doktor yang tinggal berdekatan. Aku bingung. Hanya mampu membisikkan kata-kata semangat buat Kak Teh, juga mak Abang Shah yang juga berada dalam kereta waktu kejadian. Waktu itu, aku dapat tahu nadi Abang Shah sudahpun tiada. Lantas aku hanya diam dan berdoa mengharapkan keajaiban berlaku. Dalam hati aku menyumpah-nyumpah ambulans yang terlalu lewat.



Dan, sememangnya ambulans tiba apabila sudah terlewat. Mereka mengesahkan bahawa Abang Shah sudah tiada. Aku tidak tahu mahu berkata apa lagi. Terdiam. Mendengar tangisan Kak Teh disamping rakan-rakannya dan ahli keluarga yang lain. Perlahan-lahan aku menghampiri Kak Teh, memegang kepalanya, membaca al-fatihah dan ayat kursi.



"Macam-macam mana pun, ingat, awak kena kuat untuk Qisya."



Begitulah pantasnya Abang Shah, abang ipar kesayanganku pergi. Tanpa sebarang sakit, tanpa sebarang tanda, tanpa sebarang pesan. Al-Fatihah.



Menurut apa yang diceritakan Kak Teh, malam itu, Abang Shah mahu menghantarnya ke tempat kursus di INTAN Bukit Kiara. Qisya Sofea malam itu agak meragam, mahu duduk di hadapan bersama Abahnya, dan tidak mahu memakai tali pinggang keselamatan walaupun duduk di atas kerusi keselamatan kanak-kanak. Lalu Kak Teh dan ibu mertuanya duduk dibelakang. Sebelum tiba, mereka mahu singgah di rumah wan terlebih dahulu. Ibu mertua Kak Teh tertidur dalam perjalanan. Mereka memang agak kurang berbual di dalam kereta jika ada mak Abang Shah bersama. Sebaik sahaja kenderaan menyusur keluar dari Kerinchi Link memasuki lebuhraya Sprint, Abang Shah kelihatan gelisah dan matanya merah.



"Abang ok tak ni?" Kak Teh bertanya, namun Abang Shah hanya diam. Dalam fikiran Kakteh, tidak mengapalah. Lokasi sudah terlalu hampir dengan rumah wan. Hajatnya mahu membuatkan air panas buat Abang Shah nanti. Namun, berhampiran simpang Jalan Setiapuspa, Abang Shah tiba-tiba sesak nafas. KakTeh yang terkejut cuba menenangkan suaminya, tapi Abang Shah tiba-tiba kekejangan dan tangannya terlepas dari stereng kereta.



Kak Teh pantas berdiri dan mencapai stereng untuk mengawal kenderaan namun serentak itu juga kaki Abang Shah seolah-olah menekan minyak dan kereta meluncur laju. Kak Teh hanya mampu memusingkan stereng kereta ke kiri untuk mengelakkan kereta terbabas kebahagian tengah jalan. Kemudian Kak teh tidak pasti apa yang berlaku, hanya dirasakan kereta bergegar dengan sangat kuat sehingga Qisya terjatuh ke bawah sebelum akhirnya kereta terhenti di hadapan Restoran Sri Ayutthiya tersebut. Orang yang berada disekeliling segera membantu. Tapi, tiada siapa yang dapat membantu Abang Shah.



Kak Teh (Hawa Liyana Hashim) kehilangan suami tercinta dalam peristiwa malam itu. Abang Shah (Mohd Shah Reedza Mohd Din) pergi dalam usia 28 tahun 9 bulan, meninggalkan seorang puteri sebagai pembekal semangat buat isteri.





-ini hanyalah coretan kasar berkenaan peristiwa itu yang ingin aku kongsikan. Banyak perincian yang aku tinggalkan. Sebak dan pedih dihati ini bila mengenang peristiwa malam itu. Sungguh, Peristiwa itu masih segar dalam ingatan. Wajah arwah masih jelas terbayang. Saat hidupnya. Saat perginya. Saat sebelum arwah dimasukkan ke dalam peti sejuk bilik mayat malam itu untuk persediaan post-mortem.


Syukur Alhamdulillah, wajah arwah sangat berseri. Dengan senyumannya, dengan tenangnya. Bagaimana wajahnya ketika hidupnya, begitulah wajahnya selah selesai di bedah siasat, di mandikan, dikafankan...


Menurut Ayah, Ayah sempat melihat percikan peluh jernih yang terpancar di dahi arwah malam itu. Semoga rahmat Allah jatuh ke atas rohnya. Semoga diampuni segala dosanya, diterima segala amalannya, dilapangkan kuburnya, dijadikan liang lahadnya sebagai salah satu liang syurga, ditempatkan rohnya bersama para solihin, dipermudahkan ia meniti titian sirat, dan ditempatkan di taman syurga yang paling tinggi di sana nanti. Dengan iringan Al-Fatihah dan Yaasin.

Juga, semoga Allah meminjamkan kekuatanNya buat Kak Teh. Jadilah Kak Teh seorang wanita yang tabah, dipermudahkan urusannya, diampuni dosanya, dimurahkan rezekinya, diteguhkan iman dan semangatnya. Juga, buat anak saudaraku Qisya Sofea binti Mohd Shah Reedza, semoga dia mewarisi sifat2 mulia arwah Abahnya. Jadilah dia anak yang solehah, penuh kesabaran dan kebaikan, bijak, membesar dengan baik dan mulia. Semoga dia dapat menjaga dan berbakti pada ibunya kelak, juga menjaga arwah Abahnya dalam doa. Doaku lagi, semoga Allah meneguhkan iman kami sekelu

To stay or not to stay..To do or not to do..

Its a love-hate r'ship with my current job..lov it coz bos is professional n time is flexible..hate it coz got to always drive around and get my claims lambat plus always have to stay back and work sat n sun huhu..so shd I find a new job?

Or.. shd I start doing part time?
PB is way expensive, nak beli satu pun tarak duit...abis kalau xde pengalaman pakai cemana nak jual?

Score A is good..I see my bro using it and I know its good..but 2k++..pun tak ada..buat loan? x berani sbb...ade la..huhu

Life oh Life..

Friday, July 22, 2011

work is work, put emotional issues aside

'work is work, put emotional issues aside' ....

that's what my current boss said once..and I would like to hold on to it as long as I live.

There's a guy at my new workplace, one day start telling me off that some papers I put on the table are confidential. So I asked him to turn it upside down..I was in the mid of doing something super urgent and was super stressed. He then started to nag loudly (not shout) about how some things are confidential yada yada yada..again and again and again saying 'ok kalau tanak dengar nasihat takpe, tak kisaah' over n over n over..

Who wouldnt be annoyed?
But other ppl would have ignored this guy..

I did a bad thing..I yelled 'Sorry I'm stressed, it's not that I dont want to listen its just that I'm in the middle of sumthin super urgent!'

Whoever yells are the 'wrong' ones kan..huhu
So after all the hoohas I went to him n said sorry. He was ok.

But untill now, he refuses to talk to me. If I talk to him, he will reply but avoiding eye contact. He himself, will never initiate a conversation.

Whats up?? I wanna ask..

But have to remind myself what bos said...'work is work, put emotional issues aside'

hmm..easier said than done..but I can do it :)

Tuesday, July 19, 2011

Sawang dah mcm rumah hantu kot?

haha lama gila x update..
bukan xnak, tapi opis tetibe block blogspot..pehtu tetibe dia unblock balik..apetah

So meh aku update random-random:

1. Abg nak gi Cina mlm ni..sampai 27/7 baru balik
2. Erfaan patut cucuk 5 bulan 15/7 haritu, tapi buku dia ilang..camno???
3. Adam tetibe dah xleh berenggang ngan pacifier..dulu kecik2 takmo, cume kalau Qisya dtg rumah mesti dia tarik pacifier Qisya dan masuk dlm mulut dia (ye, mmg x senonoh :p)..tapi sejak adik dia guna pacifier, dia pun nak..lebih2 lak tuh
4. Baru aku tahu, kalau bibik korang lari..imigresen akan denda korang RM250..pandai kannn?? walaupun bibik korang tu lari tinggal baby umo 4bulan sorang2 kat rumah..korang tetap kena bayar denda tersebut..(ni bleh influence pengundian tak? haha)
5. Kije kat tempat baru ni susah dan guna banyak duit..tapi...dia buat aku rasa seperti adult :)
6. Aku jual jemtat RM25 satu balang (48-50pieces)..bukan aku yg buat, aku tlg jual aje..so sape nak leh order kat aku ek

ha skang ni nak kena sambung kije..nanti2 aku update balik ye

p/s sori kat kwn2 yg tinggal msg kat shoutbox..opis ni xleh bukak shoutbox ..bluekk!

Wednesday, June 15, 2011

Alfatihah~

Alfatihah to arwah Shah Reedza Mat Din, suami tercinta kepada Hawa Liyana Hashim dan bapa kepada little Qisya Sofea.

Masih x percaya dgn ape yg dah jadi, tapi dlm masa yg sama sgt kagum dengan ketabahan Hawa.
Dan terlalu kasihankan si kecil Qisya..

Hawa, kami dapat rasa perit hati Hawa walaupun Hawa x tunjuk..
Kami ade untuk Hawa n Qisya..

Malam kejadian kat spital Hawa sebut " Nanti ko tlg aku jaga Qisya tau?" Masa tu aku tahankan airmata tapi sebak didada hanya Allah yg tahu..

Kejadian malam tu left me with no words..this time around I just dont know what 2 say..
Sangat sangat sangat sangat sedih..but somehow, I learnt that I really2 love my dearest hubby and will be with him till the day I die Insyallah..

Saturday, June 11, 2011

tak suke la org pukul anak kita..

Aku kan dah masuk kije baru..scope kije sgt banyak dan weekend ni sabtu ahad kene kije..
harini pukul 7.10pm aku still kat opis. Keja masih berlambak tahap nak muntah darah penuh sejuta besen.

Adam ngan erfaan tentulah dengan bibik dan bibik susi..kesian anak2 ku..
Adam cakap semalam 'bibik susi baik, dia x pukul adam'
Tekejut la kan aku dgr..tapi nak suh dia terangkan mesti dia x reti..

so aku gi tanye bibik, rupenye bibik pukul dia tghri smlm sbb dia blg selipar.
Sentap!

Aku terdiam tatau nak kata apa..tapi sedih la bile dpt tau dia pukul anak kite kan..
Hubby lak kat Penang..tadi baru call dia gtau psl ni..rupenye hubby ckp Adam dah byk kali sebut camtu..

Melampau tak? Marah sgt rasa dgn bibik..sedih pun ada.. tapi tatau nak buat ape =(
Tapi instinct aku kata kene do something fast sblm bende lagi teruk happen..haih...dugaan besar sangat..

Tuesday, June 07, 2011

Adik Ipan dan Abg Adam

Adik Ipan dah pandai gelak2 takde bunyi kalau kite panggil2 nama dia..pastu kalau nak suruh org dukung siap angkat tangan..x cukup tangan, kaki pun dia bantai angkat! ehehe

Abg Adam dah pandai merajuk, dah pandai kecik ati kalau kite layan adik dia lebih sikit..sian dia.
Kalau balik opis tu jangan la tegur adik dulu..kang sampai ke malam mulut dia muncung :p

Abg Adam bukan x suke ada adik, dia sayang adik dia..tapi biasela, jeles tu lebih sket..
So kesimpulannye? Pasni kena ade sikit planning hehe :P

Aku sampai skang dok pam kat opis..tapi stok pulak tinggal sikit..kang bile dah start buat sales kang, tatau ade masa x nak pam 3x satu hari..pensaann~

Ingat nak start la bagi si adik makan bile dia masuk 4 bulan time 15/6 nnti..nak bg makan ape ek? kena cari resepi nih..

Uih..semput jugak ade 2 org anak..cemana la org yg ade 7-8 anak tu kan?? *mintak nyawaa*

Monday, June 06, 2011

Career changes

I've had 6 career changes since I graduated in 2005. Maybe that is the reason why my career is still at a low point..tsk tsk..

I've been to a lot of interviews..some were good but some were horrid ( yes, i mean the interviewer) haha..and honestly speaking, being interviewed by a British, is the best :)

But one of the best which I can remember till now is at Firefly (yes, the airline comp.)
I was interviewed by Datuk Eddy Leong himself and 2 more which I cant clearly remember.

First, I was given a thick case study for Delta Air. Had to summarize the contents in 30mnts and present. I was scared beyond words, and I had zero knowledge of airlines.

I went in with another lad who clearly knows his stuff.
The interviewers were clearly pleased with him..and when my turn came, I didnt do as good. hehe..my presentation was here and there..but the questions, they were not tough! and when I cant answer they helped but never criticised :)

Maybe I was too young and had less experience back then..I'm kinda embarassed..but if have a chance, I can now go to Datuk Eddy Leong and say

'Hi Datuk, I'm Nadiah. I was interviewed by you about 4 years ago, back when you were just starting to get Firefly flying. I did not get the job, but thank you for your time. Congratulations for making Firefly grow in just about 4 years'

....well, maybe if I have the courage lah! hahahhaha

Friday, June 03, 2011

Moms-to-be, this is interesting! Can be good for Malays to start-up this kind of Business!

Yupp, take this idea and maybe we can turn this into 'Muslimah Confinement Service' hehe..

http://parenthots.com/features/New-confinement-practices-among-the-Chinese.aspx

New confinement practices among the Chinese1 June 2011
By WONG LI ZA

Overall, it is safe to say that the Chinese are the most commercialised lot when it comes to confinement or jor yuet (in Cantonese) practices. A large part of this commercialisation is based on providing help and support to the new mum and her family.

Confinement ladies (pui yuet) for hire, who currently charge between RM2,800 and RM3,200 for a month-long stint in the Klang Valley, not only come to take care of mother and baby but can also, upon request, provide the whole month’s supply of herbs, spices, wines and other essential dried foodstuff. A few even offer to supply pots, pans and cooking utensils needed to cook the special confinement food, all at extra cost, of course.

Mothers who choose not to hire a confinement woman can get special meals delivered by catering companies. One-stop centres have also sprouted, providing confinement ladies for hire, masseurs, daily meals, various herbs and tonics, and other related products and services.

Confinement ‘hotels’ Another relatively new trend is staying at a confinement centre or home for one month. These facilities offer a complete package where a mother and her baby’s needs are fully taken care of. They are mainly found in the Klang Valley and cities like Penang, Malacca and Johor Baru. A first-time mum who checked into one such centre was Seto Kit Sau, 36, an assistant manager with a bookstore chain in Kuala Lumpur. “This place is actually quite comfortable and the food, tasty. My sister also finds the food delicious and would ask for some of mine whenever she visits,” said Seto, when met recently at the confinement centre in Bandar Baru Sri Petaling in Kuala Lumpur, one of a few in the Klang Valley.

Those who check into the centre – a three-storey corner link house which started operations in 2005 and can accommodate up to eight mothers – stay in for 28 days and can choose either a private or a twin-sharing room. A private room costs RM6,600 while twin-sharing is RM6,000. The package includes all meals, baby diapers, baby clothes, baby formula and a few traditional Malay massages.

Each confinement lady there has two babies under her charge. Seto said her friends had been puzzled by her decision to put up at the centre with her newborn son. “A lot of people have negative opinions about staying in confinement centres. But I am glad I did because it is very convenient, and everything is taken care of here. The confinement ladies here are very experienced and look after my baby day and night, so I can get a full night’s rest,” said Seto. Being new to parenthood, Seto and her husband appreciate all the advice they can get. “The confinement aunties here will tell you all the taboos and rituals. My husband has also been observing and learning how they bathe, feed and change the baby.”

On whether she was bothered by the noise at the premises, with other babies and people around, Seto said she did not find it a problem. “I stay in a single room, so it’s rather quiet and I can do my own thing. Everybody is also friendly here,” said Seto, who often read, watched TV and went online during her stay. Another mother at the centre was Evelyne Pom, who gave birth to her fourth daughter recently. “For my first three daughters, I hired confinement ladies and stayed at home, but there is not enough room in the house for me to do so this time,” said Pom, 44. “Even if I do, my husband still has to go out and buy groceries and foodstuff. Here, it’s more convenient as everything is taken care of and done on time. There’s 24-hour care and I can get some rest. The price is also reasonable,” said Pom, whose other daughters are aged 16, 14 and 12. “The food provided is generally okay but those who expect a very traditional style of cooking may feel it lacking in terms of ginger and alcohol content,” she added.

Breakfast includes milk and bread, fried rice or fried noodles. For lunch and dinner, the menu comprises a balanced meal of a soup, a vegetable dish, and fish or meat. Red dates boiled with other ingredients like wolfberry (kei ji), honey date (mutt chou) and astragalus root (pak kei) are also served as drinks daily.

**the news was quite lengthy, this is the only part I was intereseted in hehe.. :P

Yaaa opis baruu

Sejak Rabu lepas aku dah masuk kije baru..first time nak buat sales, umo 28. Apekah? hahaha
Takpela, janji permanent, benefit bagus (aminn dapat bonus la tahun depan) :p

Tapi??
hahahahaha
x bleh bukak facebook :P bluekk!!

Dan strocholicious pie? servis terhenti buat seketika..sbb 2-3 menjak ni tukang buat rajin migraine
Tapi kalau sape2 nak tu roger je la..kalau aku larat buat, aku buat ye :)

ok buat kije balik
p/s harini rehat 1215-245..nyesal pulak x drive..kawan2 sume cuti..cisbege

Friday, May 20, 2011

Lama pulak x update..

Life kat opis skang makin bz..balik pun selalu kul 7-8malam..sebbaik rumah dekat.
Schedule pumping pun dah berkurang dari 3kali kat opis, jadi 2kali je..

Sekali tu pagi smlm ade sorang member ni cerita gaji dia..dia fresh grad tapi gaji dia sama dgn aku rupenye..

Apsal ek gaji fresh grad skang mahal? dulu aku mula2 kije gaji 1.5k je..
hmm..

Pastu pk..nape la aku ni susah sgt nak dpt ape yg aku nak..lucky draw x pernah menang, masuk contest pun x penahnye nak bertuah sgt nak menang..
tp stengah org tu ..kije senang dapat, gaji tinggi, kije senang, masuk contest ape pun menang hahaha

tapi xyah la kot pk bebende tu...takyah ok nak compare2..
cume aku doala kije yg aku baru nak masuk next week better la dari kije sikalangg..aminnnnn

Monday, May 16, 2011

Bila emaknye lupe fairy tales :p

Si emak bercerita supaya anaknye tidur..

Dalam satu kampung ade seorang penggembala kambing, dia sangat baik hati. Satu hari, ade sorang budak nakal ni, dia jerit 'ade harimau! ade harimau'. Si pengembala kambing ni pun takut, terus kumpulkan kambing2 dia dan lari!!

sampai 2-3 hari dia buat benda yang sama..abis satu kampung sakit hati
nak dijadikan cerita, dalam kampung tu ade sorang witch! Witch ni gi jumpa budak yg jerit 'harimau' tu dan bagi dia makan 1 poison apple. Bila budak ni makan, dia terus sakit.
Kampung tu pun aman sebab xde org tipu lagi.

Witch ni pulak pernah put a spell on a prince. Prince ni dulu ensem tapi sombong pastu kedekut sangat. Witch ni marah terus turn dia into a frog. Witch ni kata, the only way to break the spell is by being kissed by a princess.

At the same time, witch ni pernah culik sorang princess. Dia jaga mcm anak dia sendiri tapi letak dlm lighthouse. Lighthouse ni tinggii sangat. Witch ni suka budak rambut panjang, so dia suruh princess ni simpan rambut panjang2 pastu x bagi potong. Satu hari, masa princess ni tengah main kat halaman rumah, dia ternampak frog ni. Frog ni tanye nape rambut dia panjang sangat, dia kata mak dia x bagi potong. So frog ni tolong amik wishing wand mak dia, and turn mak dia aka witch tu into a frog jugak. So bila princess ni berjaya potong rambut bagi nampak comel sket, dia terus kiss frog tu. terus frog tu jadi prince balik..ensem, dan pemurah dan sangat baik ati..

Prince terus kawen ngan Princess and they lived happily ever after!

Moral of the story: jangan menipu
Adam, nape jangan tipu??
Adam jawab : sebab nanti kambing lari

ahahahahahaha..
terus budak tu x jadi tido..adoyaiiii anakkk...

Sunday, May 08, 2011

Harini Mother's Day

Harini mother's day..kitorang celebrate kat Zoo Negara.
Bawak adam ngan nah (adik yeh).

Boleh la..tapi sori yek, zoo singapore lagi syok n lagi bersih..ye, sedikit kecewa la kan..hmm
Gambar x upload lagi..nanti la aku tunjuk gamba Adam excited dpt tengok monkey, giraffe ngan elephant. Selalunye tgk discovery channel jek la kan :p

Niat dihati nak buat strawberry chocolate pie utk my mother in law yg ada kat rumah..tapi encik yeh tammo kuar plak..hmm..

Tengokla mlm ni cemana..

Pastu tgk2 akaun, bajet sana, bajet sini..nampaknye xleh la nak beli iphone dlm masa terdekat..speshly bile dah kena bayar bibik baru ni huuu..bln depan plak kena bayar insurance ngan road tax keta..

Keta kelisa plak cermin depan dah retak menunggu belah, blakang keta kena hit n run dgn jiran2 kat p8..Keta viva plak kena hit n run dgn jiran p8 gak, bumper depan plak jatuh..

Agak2 berapa nak kena bayar??

so sesape yg baca blog aku ni nak buat derma kilat ke, nak hadiahkan iphone ke, blackberry ke kan..sangatlah dialu2kan..

wakakakakakaka..

jangan risau, ini post bengong :P

Thursday, May 05, 2011

Tangan masuk dalam baju..

Si Adam ni kan..sejak2 Erfaan lahir, kalau nak tidur mesti masuk tangan dalam baju.
Bukan baju dia, tapi masuk tangan dlm baju sapa2 yg tidur sebelah dia time tu..x kira sape..

Kalau mcm aku agak geli gak la kan kalau dia tersentuh tempat2 yg x sepatutnya..kalau abi dia ok jek :P so sepatutnye x la menjadi masalah kan?

Tapi skang ni, mak aku bawak bibik no. 1 gi Umrah..bibik no. 2 yg ada kat rumah ni muda lagi..lahir tahun 86..so kompem la dia geli gila bila adam masuk tangan dlm baju dia kan? haha
So dgn harapan utk cure kan benda ni, aku belikan la teddy bear yg pakai baju..

Tapi..haih..xde kesan..

Sape2 ade advise x?

Wednesday, May 04, 2011

Monday, May 02, 2011

Barang baby

Skarang i'm a bf mommy..exclusively, Alhamdulillah..
Tapi tu la..asek nak gi kedai baby, beli storage bag..

Nak beli online tapi jenuh nak cari blog yg bleh trust n x mahal including postage..
Pastu nak beli baby pouch..pastu bile dah bukak fab mom ke, mlo ke..nak beli benda lain pulak..

Baik aku bukak kedai online jual brg baby je kan? bpump, storage bottle/bag, baby pouch, poncho..kan?

ok..sape ade kenal mana2 supplier? :p

Wednesday, April 27, 2011

Alhamdulillah

pic taken from: http://reinamalvada.onsugar.com/6744104


Petua murah rezeki :

Selawat 7x setiap pagi sebelum melangkah utk ke opis :)

Alhamdulillah, I received my good news today.
Murah rezeki Erfaan dan Adam.

Esok nak jumpe TL sbb hari ni dia cuti..doakan supaya semua selesai dengan aman ye? amin :D