Erfaan's First Birthday ticker

Lilypie First Birthday tickers

Adam's Second Birthday ticker

Lilypie Second Birthday tickers

Tuesday, July 31, 2007

tests

You've Changed 52% in 10 Years

You've done a good job changing with the times, but deep down, you're still the same person.
You're clothes, job, and friends may have changed some - but it hasn't changed you.



You Are a Natural Entrepreneur

You're creative, driven, and full of great ideas.
You could be the next Richard Branson, Warren Buffet, or Oprah.
Keep with your dreams, even if people don't understand or respect them.
Someday you'll have too much money to care what they think!


You Are a Chocolate Cake

Fun, comforting, and friendly.
You are a true classic, and while you're not super cutting edge, you're high quality.
People love your company - and have even been known to get addicted to you.


Your Brain is Red

Of all the brain types, yours is the most impulsive.
If you think it, you do it. And you can get the bug to pursue almost any passion.
Your thoughts are big and bold. Your mind has no inhibitions.

You tend to spend a lot of time thinking about love, your dreams, and distant places.


Your Monster Profile

Wild Killer

You Feast On: Fried Twinkies

You Lurk Around In: The Backseats of Cars

You Especially Like to Torment: Blondes


You Are 50% Weird

Normal enough to know that you're weird...
But too damn weird to do anything about it!


I had fun :D

Monday, July 30, 2007

Workload

Today 1 of my colleague goes on holiday for a week to hkhkg (hong kong).
Amazed me on why my team leader decides to approve her leave when she has datelines coming this week..and she has not done anything yet.

Previously I didnt care much coz the backup for her is another colleague, which means her backup is not me, so I dont care..fine lah.
Then today..the backup girl decides to go on mc which leaves me, alister and my team leader (btw we are 5 ppl in a team).

And it so happens that my team leader today, decides to let me the backup of the backup..wtf.
Told her that my datelines are this week as well plus 1 renewal which means my workload is already overload..plus my mngr decides to add a little more burden to our shoulders by passing on another teams' work to our side. Her reason was? 'To ease matter"..bluergh

My teamleader's response?
Its ok, if u cant finish urs I'm here to help u with your clients..heck! why cant she just take over the other colleagues job??

At the same time, she's just ask 1 of the xp ppl to train me on how 2do the other colleagues job today..oh damn..

Oh and here its as if I'm too free to blog..heck no..i just have to get this out of my system u see? If not I'll inherit Hulk's green face later..

Thats all for now,
Thank you for being there blog dearie.

Saturday, July 28, 2007

SMKA Kuala Selangor

Shy baru sedarkan aku yg group smkaks kat friendster tu aktif rupenye..jadi aku pun masuk dan reply beberape post yg ade..

tapi bile masuk salah satu discussion tu td , buat aku rase nak ketuk seseorang ni..geram dan marah sgt dgn ape bende yg die penah buat. Mmg la die x kaco aku tapi agak mengganggu la pale otak aku sebab tetibe banyak pulak questions arising dlm pale otak aku sendiri.

Haih..tapi dah aku xtau nak buat ape, make aku teruskan life dengan jadi 'aku yg mmg aku'.
Kawan still kawan tapi aku jadi lebih laser, dan laser yg amat bertempat..sape lg nak laser kat die kalau bukan aku kan kan?haha best tau!
Tapi aku laser je tapi xleh ubah die..harap die dah berubah..menyemak je pale otak aku pk.

oke dah cukup luahan perasaan.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Yeh mungkin dapat result minggu depan..yey die nak balik dah!! :D
semoge die pas xm, dapat balik mesia bulan 8, senang dapat kije..dan segale urusan dipermudahkan..

Amin

:D

P/s sile tontoni Cintaku di Rumah Susun / Wah cantiknya 2 di Aruna Astro :D boyfriendku anjasmara belakon hikhikhik

Dah ngantok ni..kol 3 pagi dah jam pc aku ni..mari sleeeeppp..

Friday, July 27, 2007

Imisyu!

Pilih la salah satu..eheh...
Jangan silap pilih ye cik nadiah..eheh..




[FriendsterKit.com] Click here to get one


[FriendsterKit.com] Click here to get one
Love and Doa!

Wednesday, July 25, 2007

ngantok

kalau dah stress atau mengantuk sangat kat opis
amik masa 7 minit untuk buat
senaman ringan ini..

ikut la arahan betul2...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
ni ala taichi sikit la...
sebagai intro dan warming up..


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
tiru la macam ni...
untuk melegakan bahu dan leher..


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
wa..wa.. aaa

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
gerak kekanan kemudian ke kiri..

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

gerak ke kiri kemudian ke kanan

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
ikut je ler... jangan terpusing kepala udah la..


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
tepuk kuat kuat kat dahi..
ni untuk hilang mengantuk..

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
dah tu buat gerakan tangan dan badan...
buat macam happy aje..


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
kemudian goyang2 kaki dan badan sikit...
buat macam takde masaalah...


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
buat secara aggresive pula...
jangan peduli apa orang lain kata..


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
hilangkan semua stress...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
pusingkan kepala...


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
tengok muka kat cermin
sambil goyang2.. lawa tak...


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
akhir sekali
buat joget kucing...

kalau tak hilang juga
ambil bantal kecik gi tidur kat surau... hehehe.....

Tuesday, July 24, 2007

Park n Ride 2

Follow up utk previous entry :


Dear Staff,
In pursuant to my earlier email on this topic, I have attended a second briefing session and have brought back some answers for you. The Park N Ride trial exercise has started, and MDec is encouraging more people to try this out this coming 2 more weeks. The summons will come in August, and there will be no more warnings after this email. Do not attempt to park illegally unless you are prepared to be summoned.
Here are the answers to your questions:

1. Will there be any fees incured for the public car park and the shuttle services?
Answer: At the moment, it is Free Parking. The shuttle services is also free of charge. MDec cannot guarantee that this shall remain free forever, but they have no indicative plans at the moment to incur any parking costs.

2. When will this be effective?
Answer: It has already started since last week, and the trial is now extended to another 2 weeks, before the police commence summoning. Lookout for RapidKL like shuttle buses that move abt in Cyberjaya in the mornings.

3. How late does the bus service the people here?Where are the pick / drop off points?
Answer: The service starts as early as 7am - 9pm. Pls see the attachment the compete deck of communication on this from Mdec for your answers. In this deck, it contains route maps too and the bus stops are denoted in triangle shape in the map.

You are encouraged to take Route 2, as it takes the shortest time to get to the office in the morning, and the parking space is at Century Square (near Shell side)


wah complicatednye..baik la aku bgn awal sikit dan sampai opis awal sket..

terbace blog aran (encik senior smkaks)..oh rupenye haritu ade mesyuarat penubuhan Alumni dan projek2 yg lain2..wuhuh..

x sangke gitu..
keep it up lah..idup smkaks :D heheh (poyo betul aku ni..padehal dulu punye x suke skolah tu)

Monday, July 23, 2007

Chat room?

masuk kuar friendster org tetibe terclick ape tah terbukak plak website utk free chatroom ni..agak menyemak tapi klaka :P


Get your own Chat Box! Go Large!

Saturday, July 21, 2007

Dulu blaja kat skolah, tp skang dah lupe plak..

Ni dulu mase kat smka ade ustaz/ustazah cerite..tapi aku x sure die masuk dlm syllabuls ataupun kitorang dgr mase kuliah subuh/maghrib..heheh
tetibe bace teringat laa balik..



LELAKI

Lelaki bujang kena tanggung dosa sendiri apabila sudah baligh manakala dosa
gadis bujang ditanggung oleh bapanya.
Lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri, dosa isteri, dosa anak
perempuan yang belum berkahwin dan dosa anak lelaki yang belum baligh.


BERATKAN?

Hukum menjelaskan anak lelaki kena bertanggung jawab ke atasibunya dan
sekiranya dia tidak menjalankan tanggung jawabnya maka dosa baginya
terutama anak lelaki yang tua, manakala perempuan tidak, perempuan hanya
perlu taat kepada suaminya. Isteri berbuat baik pahala dapat kepadanya kalau
buat takbaik dosanya ditanggung oleh suaminya. BERATKAN??


Suami kena bagi nafkah pada isteri, ini wajib tapi isteri tidak. Walaupun
begitu isteri boleh membantu. Haram bagisuami bertanya pendapatan isteri lebih-lebih lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa izin ini.


Banyak lagi lelaki lebih-lebih lagi yang bergelar suami perlu tanggung.
Kalau nak dibayangkan beratnya dosa-dosa yang ditanggungnya sepertigunung
dengan semut. Itu sebabnya mengikut kajian nyawa orang perempuan lebih
panjang daripadalelaki. Lelaki mati cepat kerana tak larat dengan beratnyadosa- dosa yangditanggung (ikut kajian laa..)

Tetapi orang lelaki ada keistimewaannya yang dianugerah oleh Allah SWT.
Ini orang lelaki kena tahu, kalau tak tahu kena jadi perempuan. Begitulah
kira-kiranya.

WANITA :

Auratnya lebih susah dijaga berbanding lelaki. Perlu meminta izin dari
suaminya apabila mahu keluar rumah tetapi tidak sebaliknya.
Saksinya kurang berbanding lelaki. Menerima pusaka kurang dari lelaki.

Perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak.


Wajib taat kepada suaminya tetapi suami tak perlu taat pada isterinya.
Talak terletak di tangan suami dan bukan isteri.
Wanita kurang dalam beribadat kerana masalah haid dan nifas yang tak ada
pada lelaki.

Pernahkah kita lihat sebaliknya??

Benda yang mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan ditempat
yang tersorok dan selamat. Sudah pasti intan permata tidak akan dibiar
bersepah-sepah bukan? Itulah bandingannya dengan seorang wanita.

Wanita perlu taat kepada suami tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali
lebih utama dari bapanya
. Bukankah ibu adalah seorang wanita ?

Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki tetapi harta itu menjadi milik
peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya , manakala lelaki
menerima pusaka perlu menggunakan hartanya untuk menyara isteri dan
anak-anak.

Wanita perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi setiap
saat dia didoakan oleh segala haiwan, malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di
mukabumi ini, dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahidkecil. Manakaladosanya diampun ALLAH (dosa kecil).


Di akhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggungjawabk an terhadap 4 wanita :
1. ibunya
,
2. isterinya
,
3.anak perempuannya
, dan
4. saudara perempuannya.


Manakala seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh 4
org lelaki ini
:
1. suaminya,
2. ayahnya,
3. anak lelakinya dan
4. saudara lelakinya
.

Seorang wanita boleh memasuki pintu Syurga melalui mana-mana pintu Syurga
yg disukainya cukup dengan 4 syarat sahaja
:
1. sembahyang 5 waktu
2. puasa di bulan Ramadhan
3. taat suaminya dan

4. menjaga kehormatannya
.

Seorang lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika taat
akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turut
menerima pahala seperti pahala orang pergi berperang fisabilillah tanpa
perlu mengangkat senjata.
MasyaALLAH.. .sayangnya ALLAH pada wanita ....


Seorang wanita adalah pelengkap dan sememangnya istimewa di sisi seorang
lelaki
, tetapi ingatlah wahai lelaki...kamu sebenarnya adalah istimewa
disisi Allah, maka dengan sebab itu DIA mengangkat kamu menjadi
pemimpin...maka dengan keistimewaan itu, JAGALAH dan HARGAILAH wanita
sebaik-baiknya. ..supaya kelak masing2 lelaki dan wanita dapat pulang
mengadap Allah dalam keadaan istimewa disisiNYA..




sumber : Yahoo mail

Wednesday, July 18, 2007

Be Happy

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

"Janganlah kamu bersikap lemah dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya jika kamu orang-orang yang beriman." ( al-Imran:139)

Yakinlah dengan janji Allah itu dan jangan cepat putus asa dengan masalah yang dihadapi sebaliknya tingkatkan usaha dan kuatkan semangat untuk mengatasinya, lihat maksud firman Allah di bawah:


...dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir”( Yusuf : 12)


Link : JAKIM


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Tuesday, July 17, 2007

Kisah Aiman dan lain-lain

Aiman
Harini encik Aiman (adik kecik aku yg darjah 2 tu) xm..tah camne la die wat xm tuh..
Die amat lurus org nye sampai aku kompius..

Cerite:
1. Gi tgk wayang, cite spiderman3 gaknye..lupe dah. Aku pun tetibe rase nak baik ati gi la belikan die gule2 yg berharge 10 inggit (jelly gummers yg ade bentuk ulat, pizza dll). Tapi aku x tanye dulu, kunun nak wat surprise la..
Bile die dpt terus cakap 'xnak ah, aiman x suke gule2 ni' .. ceh keciwa aku..padehal gule2 tu sedap cume die geli tengok rupe gule2 ulat tu..ceh
aku geram aku kate kat die, ' kalau xnak, gi buang lah' pura2 merajuk :P tau ape die buat? gi kat tong sampah, buang plastic gule2 tu dan senyum2 dtg kat aku ' kak yah, dah buang' aku kompius..

2. Malam tadi suh die study. Aku plak gi tgk tv sambil die wat latihan bahase melayu. Tetibe tgk die dah ilang..rupe2 nye gi masuk bilik mama..buat latihan sambil baring.
Aku suh die turun wat latihan kat meja, x sampai 5 minit terus gi amik wudhu'. Aik..selalu nak suh solat susah beno..ni mesti malas nak blaja ni
aku geram aku kate kat die ' aiman kalau malas, gi tido je lah'..die pun naik atas terus dah x turun.
Lambat sikit mak aku turun nak minum air, aku tanye la mane aiman. Mak aku jawab ' die kate kakyah suh tido?' ceh..bengong aku..

Fauzatul Hamimah Ashaari
Sahabat 1 dorm mase kat smkaks dulu. Tah camne malam isnin baru ni tergerak ati nak google name die (aku mmg suke cari org ikut google nih hehe cam stalker pun ade kan?). Pahtu terjumpe la blog mimi ..rindu pulak kat minah sorang tu..dulu mase form 3 die nak study tapi x masuk..jadi die pun bace buku sejarah dgn lagu org bace quran hehe..mimi, ko ingat x? :P
Sonok jugak dulu zaman smkaks eh?

alamak bos dah sampai, satgi sambung........

Monday, July 16, 2007

Sampai Awal

Harini sampai awal kat opis.
Kije start kul 9, tapi 820 tadi dah sampai.

Puncanye? mari kite baca emel dari HR

Park & Ride

Dear Staff,

MDeC has come up with a Park N Ride campaign. This is to resolve the issues of illegal car parking that is cluttering the roads in Cyberjaya. They have identified 2 designated public parking bays, ie. next to the sports arena (century square) and Lake Club (cyberpark). There will then be shuttle buses to transport you from the carparks to your offices, during peak hours, every 10 minutes for those who park in century square, and 20 minutes for those in cyberpark.

This will commence next week (and will be monitored within the next 2 weeks for feasibility study), and if everything is in order, the police will start to issue summons to the cars parked illegally.

At this point in time, the above is all the information that I have been given. If you have any concerns / queries, pls feel free to drop me a note and I see what I can do to get you the answers. MDec has yet served a formal notificationm which they target to do so by end of this week.

********

setakat ni takde lagi formal notifications or whatever dan banyak lagi bende yg kitorang tatau. Contoh:

1. Katne open parking tu? Cyberpark? Century Square? Takde map ke?
2. Kene bayar x parking tu?
3. Shuttle tu ade jugak tak time lunch?
4. Pukul berape shuttle tu abis beroperasi?
5. Kene bayar x shuttle tu?
6. Selamat ke park kat situ? (Kerete & manusia) Kalau rase mcm tak selamat kenape
takleh park depan opis yg jalan nye amat besar ni?
7. Kerajaan pentingkan kecantikkan lebih drpd keselamatan ke? (Patutla sume org bersusah payah nak diet..haha takde kene mengena ok?)

Jadi oleh kerana soalan2 tu belum terjawab dan sudah amat maklum dgn kerenah pihak polis yg amat suke menyaman..aku amik langkah berjage2 utk datang awal dan rebut seciput legal parking space berdekatan ngan opis aku ni ha..bukak tingkap dah leh nampak cik kelisa..cak!

Saturday, July 14, 2007

tatau je


Lirik Lagu Angan dan Sedar - Mawi

Mohon selembar harapan,
Buatku sedang rawan,
Biarpun sekadar cuma senyuman,
Ikhlas kau pujaan,

Mohon sesaat berangan,
Buat ku meleraikan,
Apapun hiba dan tangisan,
Menawan segala perasaan,

Chorus:
Aku sedar siapa diriku,
Aku dah tahu siapa aku,
Aku sedar dan berasa malu,
Aku sangatlah mahu berterima kasih,

Sungguh,
Langsung tak pernah marah walaupun sekali seakan memahami,
Langsung tak pernah kasar dalam berbahasa menjaga maruahku,
Langsung tak pernah jeling menunjukkan benci pada diriku ini,
Buatku tak pernah akan pernah menyesal menagih cintamu biarpun membelai rindu.

Mohon secebis kasihan,
Janganku dilupakan,
Dalam lipatan kenangan,
Bercinta dikau di persimpangan,

Chorus:
Aku sedar siapa diriku,
Aku dah tahu siapa aku,
Aku sedar dan berasa malu,
Aku sangatlah mahu berterima kasih,

Sungguh,
Langsung tak pernah marah walaupun sekali seakan memahami,
Langsung tak pernah kasar dalam berbahasa menjaga maruahku,
Langsung tak pernah jeling menunjukkan benci pada diriku ini,
Buatku tak pernah akan pernah menyesal menagih cintamu biarpun membelai rindu.

Lalalalalala.
lalalalalalal..

Aku rela merindumu.
Aku rela merindumu.
Aku rela merindumu.



omg! aku letak lagu mawi? huhu

xpe lah mamat ni x bedose pun kat aku..tapi aku suke la lagu ni.

zaazss

Thursday, July 12, 2007

Di tempat kerja

Di sini saye ditugaskan untuk meng'asses claims'..name glemer saye ialah 'adjudicator'.
Mule2 saye masuk, saye sendiri x dapat menyebut perkataan 'adjudicator' dengan betul.
Tapi sekarang dah boleh.

Saye banyak buat kerja dengan banyak bertanye sebab saye tak tau pun ape2 pasal claims. Saye cume tahu, pekerja suke claim ape2 yg boleh di claim, itu sahaje.

Hari ini dan semalam saye banyak terpakse setelkan kes yg saye pun x paham. Tapi bagus jugak, lame2 saye jadi paham bende yg saye mule2 x paham.

Tapi hari ini saye baru tau yg selame ni saye buat kerja dengan teruk.
Setelah mengasses claim saye sepatutnye masukkan semua document tersebut ke dalam abba file dan kemudian fotostet yg reject sebelum menerahkan segale dokumen tersebut kepade admin assistant.

Bukan saye tidak bertanye, tapi org yg menjawab pertanyaan saye mungkin sedang blur semase menjawab pertanyaan saye yg begitu belambak.
Org tersebut berkate ' tunggu je aa bagi balik, pastu br fotostet'..tapi yg sebenarnye, sebaik sahaje diserahkan kpd aa, mereke akan terus pulangkan kepade kampeni tersebut..

Malangnye saye tidak melakukan itu semua, dan saye sedang menanti akibatnye.
Doakan lah saye tidak dibambu oleh sesiape pun.

Sekian terime kaseh.

Saturday, July 07, 2007

Tagged for Charity

For everyone's information, this is a great tagging game, meant for charity. For every tag responsebefore 26th August 2007 , Idham - the initiator - will donate RM127 to Darul Izzah Orphanage, Bandar Baru Bangi, Malaysia. Meaning, by doing this meme you'll be donating RM127 to the orphanage (with his money though :D). He's targeting at least 100 bloggers to get about RM1k for this chosen charity of his! And the rules are (copying and pasting from the original rules from Idham's blog) ...

If you are tagged, you need to write an entry related to the meme. At the end of your entry you just need to tag as many person as you like. You will then leave a comment in their blog to let them know they have been tagged. And to include this message, "By doing this meme you are contributing rm127 to the Darul Izzah Orphanage". Then please copy and paste this rule somewhere in your entry.
The meme is about completing at least seventeen out of the following twenty seven sentences........which I have completed in bolded black ink. *These can be copied and pasted to your entry*
When you have done yours, please leave a comment in here - so that Idham can keep count.

1. A person is only as good as her/his actions, words and thoughts.

2. Friendship is always forever.

3. To love is to learn the most beautiful thing in life

4. Money makes me high!

5. I miss 'snowboy' (my cat) ; poisoned by someone horrible..

6. My way of saying I care is by doing whatever makes them happy ;)

7. I try to spread love and happiness by always smiling and being happy myself, knowing that these things are contagious :D

8. Pick the flowers when the petals falls..

9. To love someone is to be under 1 umbrella hehe

10. Beauty is deceivable (such a word?)

11. When I was thirteen, what I remember the most was the mood swings ~herk

12. When I was twenty one, I remember spending breakfast and lunch time at mamak restaurant, having roti boom + teh ais almost everyday

13. I am most happy when i get what i want :P

14. Nothing makes me happier than not having to work, but manage my own bizz

15. If I can change one thing, I will change white school uniforms to colorful ones ~ lively

16. If smiles were reach their eyes then I declare myself to be the most happiest on earth.

17. Wouldn't it be nice if we could fly

18. If you want to speed then you have to learn not to follow me too close..i prefer going light and easy

19. Money is not everything but it is a source of motivation for lots of ppl

20. The most touching moments I have experienced is when i watch tv haha

21. I smile when i feel good / when i try to push away negative toughts.

22. When I am happy, I need chocolates no more :P

23. If only I don't have to sleep, then I'll be on fast track to being an old lady

24. The best thing I did yesterday was being at Hajar's wedding

25. If I ever write a book, I will give it this title,"'' Piko piko pong" (dont ask y)

26. One thing I must do before I die is taubah!

27. Doing this meme, I feel like I am someone to someone, not as worthless as i thought i was ( sure low self esteem)
And now I'm tagging:
1- yeh

Tuesday, July 03, 2007

General Screening (BP123)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Minggu lepas facility manager kat opis tu mintak aku btau aku punye blood type, nak letak kat tag katenye..huhu dan malangye aku xtau..mak ayah aku pun lupe.

Jadi, terpakselah aku pegi klinik dan buat test darah.
Gi klinik An-nisa' mintak nak buat test darah je, tapi die pun bukak cerite btau yg better buat full blood test utk tau blood group/kidney function/liver function/LIPIDS/Blood glucose dan VDRL..sume tu utk rm80 je. Kalau nak tau blood type je kene baya rm40..jadi setelah berfikir panjang, aku pun bersetuju utk buat full test berharge rm80 ( mane gaji aku lom masuk nii??)

Ini adalah extract ujian darah tersebut, dimana aku emphasize kat Renal@Kidney function test:

RENAL FUNCTION TEST

Urea : 5.5 mmol/L (Adults <50 y:M 3.2-7.3 F 2.5-6.7)
Creatinine : 62 umol/L (M:62-115 F:53-97)

Uric Acid : 371 umol/L (M:209-431 F:155-359)

Calcium : 2.5 mmol/L (2.1-2.5)
***************

Uric acid aku tinggi rupenye. Oleh kerane begitu curious, maka aku pun merajinkan diri bukak Wikipedia.

High Uric Acid

[edit] Gout

Excess serum accumulation of uric acid can lead to a type of arthritis known as gout.[6]

Elevated (serum uric acid) level (hyperuricemia) can result from high intake of purine-rich foods, high fructose intake (regardless of fructose's low Glycemic Index (GI) value) and/or impaired excretion by the kidneys. Saturation levels of uric acid in blood may result in one form of kidney stones when the urate crystallizes in the kidney. Some patients with gout eventually get uric kidney stones.

Gout can occur where serum uric acid levels are as low as 6 mg/dL (~357┬Ámol/L), but an individual can have serum values as high as 9.5 mg/dL (~565┬Ámol/L) and not have gout[7] (no abstract available; levels reported at[8]).


Sources of uric acid

In many instances, people have a high incidence of uric acid for hereditary reasons.

Diet may also be a factor.

Purines are found in high amounts in animal food products, especially internal organs.[23]

Examples of high purine sources include: sweetbreads, anchovies, sardines, liver, beef kidneys, brains, meat extracts (e.g Oxo, Bovril), herring, mackerel, scallops, game meats, and gravy.

A moderate amount of purine is also contained in beef, pork, poultry, fish and seafood, asparagus, cauliflower, spinach, mushrooms, green peas, lentils, dried peas, beans, oatmeal, wheat bran and wheat germ.[24]

Moderate intake of purine-containing food is not associated with an increased risk of gout.[25]


Serum uric acid can be elevated due to high fructose intake, reduced excretion by the kidneys, and or high intake of dietary purine.

Fructose can be found in processed foods and soda beverages - in some countries, in the form of high fructose corn syrup.


Source: Wikipedia

_______________________

Okeh..aku perlu kurangkan makanan organ dalaman ..Bagus tau buat test ni. I like!

Sunday, July 01, 2007

Ruang rindu



didaun yang ikut mengalir lembut
terbawa sungai ke ujung mata
dan aku mulai takut terbawa cinta
menghirup rindu yang sesakan dada
jalanku hampa dan kusentuh dia
terasa hangat oh didalam hati
kupegang erat dan kuhalangi waktu
tak urung jua kulihatnya pergi
tak pnah kuragu dan slalu kuingat
kerlingan matamu dan sentuhan hangat
ku saat itu mencari makna
tumbuhkan rasa yg sesakkan dada

*
kau datang dan pergi oh begitu saja
smua kutrima apa adanya
mata terpejam dan hati menggumam
di ruang rindu kita bertemu
*
bertemu

letto - ruang rindu