Erfaan's First Birthday ticker

Lilypie First Birthday tickers

Adam's Second Birthday ticker

Lilypie Second Birthday tickers

Friday, October 02, 2009

Dear Pakcik yang anaknye baru SPM...

Pagi tadi otw gi kije, bukak la hot.fm dengar si Fafau membebel mcm biasa..
Tajuk pagi ni, berkaitan PTPTN (ihetyu).

Memule ade caller tu cerite die sume stop bayar kejap je sbb nak kumpul duit kawen. Tapi tetibe dapat surat kene blok imegresen or something..caller tu mintak la hot.fm tlg query sikit PTPTN (durjana) ni..

Then lepas tu..ade sorang lagi pakcik ni call..he said sumthing like

'dulu masa pinjam duit PTPTN tak pk..skang ni dah kije gaji besar 4-5 ribu takkan tak mampu nak bayar..ape jenis manusiaa la macam ni'... dan beberapa jenis kutukan yang lain

ye kawan2..aku tak suke mencarut..especially kat pakcik2..tapi aku bajet mesti ramai dah tercarut kat die pagi tadi..and he deserve it

Fafau tanye la die ade anak tak..die jawab, anak die baru 2 org dan yg paling besar tengah amik SPM. He also said yang dia walaupun dah ada anak 2 orang, tapi tak penah pun ade loan yg tak dibayar...

And lepas tu aku dah sampai opis..terus dah tak dengar dah komen org lain..or komen PTPTN..i wonder what happened??

Hmm..tapi..

Dear pakcik,

Tak payah la backing PTPTN (durjana, ihetyu) yang seakan-akan ahlong yang memakai topeng gomen itu. Sekarang ni anak pakcik lom masuk university..dan seandainya dia terpaksa amik loan PTPTN kalau tak cukup ongkos untuk masuk uni..u'll know how it feels 4-5years later

Dear pakcik,

Kami yang dapat loan PTPTN ni sebenarnye bukan tak bayar..tapi kami bukan sahaja membayar amaun yang kami pinjam..tetapi juga terpaksa membayar segala admin fees / interest yang melambung2 bagaikan belon2 yang gembira. Kami sangat fedap la dear pakcik, bila melihat amaun yg kami bayar tu hanya cukup untuk cover admin fees/ interest tersebut..

Dear pakcik

Kami yang dapat loan PTPTN ni kebanyakkannye hanya dapat gaji RM1800++ lepas tamat belajar. Takde pun gaji 4-5k seperti yang pakcik sangkakan itu..tapi nanti kalau anak pakcik dapat gaji tinggi mcm tu lepas dia grad boleh la buat open house untuk kami2 ni ok..

Dear pakcik

Cube pakcik pk..betul ke konsep PTPTN (durjana) ni? bagi loan suruh sambung belajar, tapi suruh bayar interest/admin fee? tapi takpelah pakcik..masa dah time, saya kena balik untuk lunch kat rumah..

Babai Pakcik..

=>

aku kene bayar RM16k sekepuk..dah tulis surat nak bayar sikit2 bulan2 walaupun tengah kije kontrak, tapi rayuan tak diterima..tetap nak aku bayar RM16k sekepuk..akhirnya? the letter goes in the bin, aku tetap bayar bulan2..


ade aku kisah?? hua hua hua

7 comments:

ciPuding_7 said...

haha..
entry kita sama harini..
emo kt pakcik punya psl..
hahaha..

ihetyu pakcik <-- tiba2..

Nadiah Azharuddin said...

ihetyupakcik too!! betul..pakcik tu mcm nak kene stapler mulut..

aSh aBd Rahman said...

yup ptptn mmg cekit darah... rasenye klu pinjam loan bank pun dh bleh byr abih.. ni dengan konsep admin fee tetiap bulan.. sampai ke tua pun xkan abih..

nad said...

ash, betul2

ctredzuan said...

nad, rasanya pakcik tu maksudkan utk pekerja2 yg pinjam gaji rm4k ke atas, cam kes faizal tahir, aritu dia kena block imigresen nk ke jakarta tak lepas kan, income dia dlm rm25k yg tetap sebulan.tp tak bayar sesen.

ada pro and cons nya ptptn ni,bagi nad dan kawan2 maybe bayar dgn baik,tp bg yg taknak byr langsung sampai ada dah jadi ceo, dan anak 5 msh taknak byr sehinggakan adik2 yg baru nak meminjam tak leh di beri pinjaman krn kes yg lama2 tak berbayar.

nad said...

betul, tapi pakcik tu xleh generalizekan..tak elok btol tak? lagi satu..even kalau bayar pun..kitorang ni sebenanye masih lg dok bayar admin fee..ade yg dah abis bayar pun masih lagi kene bayar admin fee..ptptn ni sebenarnye tak membantu..lama2 org stress ngan ptptn, org buat personal loan..ha elok la ajar masyarakat utk gali lubang tutup lubang..lagi satu, bagi pinjaman, tapi interest 4%...kan mcm personal loan? study loan sepatutnye mcm tu jugak ke?..huhu..termembebel plak kite ni..hua2..emosi dgn ptptn..

Fifi Amkhaiz said...

sy sgt setuju dgn awak, nad!!! ihetyu too, pakcik!

cepat buat persatuan ihetyu ptptn, fy vote nad chairman ok... ;)