Erfaan's First Birthday ticker

Lilypie First Birthday tickers

Adam's Second Birthday ticker

Lilypie Second Birthday tickers

Wednesday, February 23, 2011

Pengalaman melahirkan Muhammad Erfaan bin Muhamad Elyas

Salam semua..kepada yg belum tahu..yupp, my baby was born on 7.49am, 12 Rabiulawal / 15 Feb 2011 (Malidurrasul).

Early in the morning at about 4.30am I woke up with minor pains kat perut and blakang badan. Memule ingat mcm..hmm..braxton hicks la ni..

Tapi sakit dia mcm makin kerap pulak..dalam kul 5 mcm tu Adam bangun mintak susu..so I woke up, bancuh susu and tepuk2 dia balik sampai tidur. Dalam masa yg sama jeling2 jugak kat jam dinding..terperasan yg sakit tu dah every 10minutes. Bila btau encik hubby, dia kata due lambat lagi..bukan kot..dia suh tidur dulu (kehkehkeh).

Memule mmg mcm nak tidur pun, tapi sakit tu mcm dah consistent n mmg sakit gile2 lah. So btau encik hubby yang mmg kene gi spital..kalau false alarm xpe, asalkan x bersalin kat rumah :P

Dalam kul 5.30am aku turun utk mandi air panas..ye la..kot2 la lega kan..tapi oleh kerana sama je sakit dia, dalam kul 6 kitorang bertolak la gi Hospital Putrajaya.

Sampai2 dah kul 6.20 gi register..tgh2 register ade satu Indian couple sampai..husband dia sgt panick sbb air ketuban sang isteri dah pecah and carrying twins after 3 kali miscarriage! So dokte n nurses semua kerumun dia, semua risau sbb wife dia tu x rasa sakit pun..

Pukul 6.30 camtu aku dipanggil gi bilik apetah..suh baring kat katil sebelah wife dia tu tadi. Tetibe rasa saaaakit sangattt!! sebbaik ade sorang nurse tu perasan..dia terus check bukaan and OMG, dah 4-5cm! Tekejut beruk makk!

Dia tunjuk CTG kat dokte, dokte tekejut..dokte kate 'Ganas!! ok, gi labor room'
Nurse tu bagi ubat suh berak tu and pesan jgn teran..mmg susah gile..sbb mmg dah rasa nak teran sangat2..tapi xpe..saboo

Abis kua toilet terus la aku berjalan gi labor room..nurse yg sama check balik bukaan and OMG!! dah 7cm!! Huh..gile..tapi pastu dah x rasa sakit plak..nurse tu bile tgk aku x sakit, dia rileks la..tetibe sakit gile yg teramat sangat yg mmg undescribable lahh!! mmg ingat mcm dah nak mati kot? wakaakka..

Nurse check..rupenye dah fully dilated. Terus panggil encik hubby kat luar suh masuk. Elok dia masuk je nurse suh teran. 2 kali aku push dan Alhamdulillah Erfaan pun keluar dengan jayanya!!

Tengok jam rupenye 7.49am..laju pulak si Erfaan keluar kehkehkeh..
Hmm..aku ingat sakit tu abis takat situ je..tapi pastu nurse kate, ok kak..kite nak jait ni..
aku mcm ok je..sbb masa adam dulu aku x rasa sakit pun masa jait..tapi aku lupe plak yg masa adam aku amik epidural. So ofkos laaa x sakit kaan?

This time arnd aku bersalin tanpa bantuan ape2 pankiller..so masa dia jait tu..Masyaallah!!!! saaaaaaaaaaakitt dan seksa ok? Sang nurse plak dok marah2 sbb dia kata aku kepit so dia x nampak mana nak jait..sabo je laa..sakit tahu?? tapi sebbaik laa dia n the whole team mintak maaf balik pastu, sejuk sket hati mak kann..

Keh keh keh..encik hubby?? sangat terkejut sbb tetibe dia dipanggil pastu tgk anak dia terkeluar pada aktu yg x disangka-sangka..aku kata dah..37minggu mesti bersalin punyee!! kui kui kui..

Skang ni si Erfaan kena jaundice..haritu dah admitted kat Azzahrah..tapi kuning dia still uk ada..takut tgk mata dia kuning sgt..so harini japlagi nak kena repeat bloodtest lagi..korang tlg doakan dia sempat baik k? mekasehhh!!

Oh lupe..ward bersalin kat Hospital Putrajaya mmg best! Kos? RM380 for the whole thing..agak pricy la utk spital gomen..tapi puas ati, alhamdulillah :)

Nanti aku taruk pic Erfaan k

6 comments:

peah said...

Alhamdulillah Allah permudahkan ko bersalin...mcm sgt mudah, cepat dan senang jerk....cepat jerk ko dah upload experience ko...aku baru draft separuh jerk...huhu.....

semoga Erfaan menjadik anak yg soleh cam abi dia...camne aku nak pas tungku ko nie???huhu...

Azie Nazri said...

Kak Nad telah berjaya menakutkan saya :S

Hehe anywaaay, tahniah n alhamdulillah semua selamat. Moga baby Erfaan dan uminya cepat sembuh. Amin! :)

p/s: waiting for the pics :P

Twiggy said...

Congrats Nad!!! Waahhh.. dah ada dua hero!!

mamaqari said...

nad alhamdulillah slmt semuanyer...slmt berpantang=)

anak en lee said...

Nad..

Alhamdulillah..ko berjaya melahirkan adik adam (baby Erfaan) dgn jayanya...!

Aku doakan baby cepat baik dr kuning n ko pon selamat berpantang dgn baik (sila jgn curik2 makan bende yg kene dipantang ketika berpantang ok)

Semoga baby n ummi sehat2 sentiasa... Ameeeeennn.... =)

nad said...

peah: mekasehh..aminn..alaa xpe, pas je kat yeh..kalau rajin mai la rumah wehh

azie: tq!haha mmg saje nak takutkan readers pun..suci murni x niat? wakaka

raje: hehehehe tq

izzah: mekasehh

angah: tq..nak ciskek..ahhaha