Erfaan's First Birthday ticker

Lilypie First Birthday tickers

Adam's Second Birthday ticker

Lilypie Second Birthday tickers

Thursday, November 04, 2010

Weaning Baby off Your Milk – How to Stop Breastfeeding

Adam makan Oreo!

Ok, this may seem weird to some parents yg mmg nak anak dia bf for at least 2years..
In my case, ye ..itu mmg cita2 aku (and I know its the same for most parents out there kan?)..tapi cam tetibe aku terpregnant pulak adik adam..haha

Aku dah consult Dr. Faz, Gynae aku kat Azzahrah. Dia kata, takpe bf dulu..tapi once dah 7mnths pregnant kena stop dah.

So now aku dah 5months 2weeks. And mmg dah kene start la gradually stop kan dia dr bf. Kalau ade yang ikut blog aku ni pahamla Adam cemana kan..mmg dari semahal2 susu sampai semurah2 susu..dari semahal2 botol sampai semurah2 botol..Adam tetap pilih bf (well, what can i say? he knows which has the best quality haha). And kalau fm pun, dia cuma nak anmum dan wide neck bottles. Nipples mesti Mam!

Ok, back to square 1. Sebenanye ade banyak cara nak stop bf ni. The top 3 ways are:

1. Take a short break from the baby
Option yang ni, firstly kena ada mental yang kuat..sbb bkn senang nak berjauhan dgn baby kite yg comel lote tu kan. And secondly, option ni stengah research kate akan ade long term side effect on the baby secara emotionally. Ye la logik la..mestila baby tu nervous bila ummi dia xde depan mata..tercarik2 baby tu bau ummi dia kan..

Option ni, bagi aku..boleh la kot kalau nak diikut, tapi aku x berapa sokong.

2. Apply some bitter tasting liquid/texture on the Bbs before bf
Haha..option ni aku dah dgr ramai org guna. Taruk minyak cap kapak la..ape la..tapi setahu aku..susah nak menjadi. Kalau budak tu x meraung2, budak tu akan ignore je taste yg pelik tu dan tetap akan terus bf. Pastu aku takut gak..kalau taruk ntah ape bende, sakit perut pulak baby tu kang..ummi jugak yg susah hati kan hehe..

Option ni kelaka..selalu gak org buat

3. Slowly stop offering bf
Slowly tu maksudnye gradually..haha apetah..
Takde, maksudnye, memula bulan pertama jgn biasakan dia bf siang. Btau dia malam je boleh.
Pastu bile dia dah x bf siang, alternate la..satu malam bagi, satu malam x bagi..then terusla xyah bagi. Btau baby, dia dah besar nak dpt adik dah..minum susu botol ye sayang? susu ummi abis..

Aku ikut option yang ketiga ni. Option ni pun kena kuat mental gak..sbb memule tu baby akan nangis2 nak 'nenen' (kdg2 ngamuk terusss). Once kita bagi, dah susah dah nak start balik utk x bf malam esoknye.

Anyway..malam tadi 3rd nite Adam x bf. Memule nangis2 gak..tapi bile dah pujuk2..dia sendiri cakap 'nenen abis', capai susu botol dan minum. Sambil2 tu aku peluk2, dzikir2, tepuk2..sampai dia tertidur..Alhamdulillah..

Aku rasa nak jadi Ummi mmg kena kuat mental kan? kalau tak..haiyyooo...haha tatau nak kate.
Jomlah ummi2 sekalian..lets be happy and be strong! :D

3 comments:

nad said...

Tambahan dr Peah lepas chatting kat ym

aremiey: xpe le
aremiey: aku dah baca pun post blog ko
aremiey: huhuhuh
aremiey: aku ade lg satu petua pasal nak stop breast feed
aremiey: mmg berkesan immediately
nad: ha ape?
aremiey: pandai jek aku
aremiey: bukan aku yg gune le
aremiey: akak ipar pz yg buat
aremiey: dia kata, amik air tanak nasi
aremiey: yg putih2 tuh....yg sblm nasik masak
aremiey: ko kacau ngan bawang putih yg dah tumbuk
aremiey: pehtuh ko sapu kat breast ko
aremiey: dia kt skalik buat dah berkesan
aremiey:
Last message received on 11/4/2010 at 12:45 PM

e.l.i.s.s.m.i.e said...

letak garam. ni doc ckp kat kwn aku hr tu :) Alhamdulillah, ok for me..skang my nuha officially not bf about 1mth ++ :)

nad said...

elissmie: haha letak garam kat situ ke? garam betul ke air garam?