Erfaan's First Birthday ticker

Lilypie First Birthday tickers

Adam's Second Birthday ticker

Lilypie Second Birthday tickers

Friday, June 20, 2008

Kerepek springroll

Kerepek Springroll recipe by Kak Opin
Modified by Nad hihi

Mane ade modify sangat pun..cume potong care lain jek :P
Okeh..here goes:

Memule amik springroll, gulung2 dan gam ngan tepung.
Lepas tu sile lah potong sesuke hati ok..
Below is norllmaster's version :D

Photobucket

Dah jadi mcm tu, boleh la terus goreng. Kalau nak die cantik, jangan pakai api kuat..nanti die menggerutu macam kulit katak puru.
Lepas goreng bole la disalut dengan gula halus

Photobucket

Kalau suke pedas2, buat la sambal dan banyakkan gule nak kasi 'sticky' effect tu
Aku punye kerepek kelihatan seperti ini

Photobucket


Kalau rase2 nak bagi tahan lame sikit, botolkan die dalam botol ke tupperware ke yg kedap udara seperti ini:
Photobucket

Sesuai dimakan waktu petang, waktu tengok tv atau waktu2 yg terase mcm nak makan kerepek. Tak sesuai untuk mereka2 yg sedang diet untuk kelihatan cantik dan slim..tapi boleh je makan kalau nak :D. Nak buat die pun amatla senang dan tak mengambil waktu yg lame..
Selamat mencoba!

Ni pulak nasi ayam yg kitorang makan semalam

Photobucket

Cara aku buat:
1. Rebus ayam kejap
2. Keluarkan ayam yg nak digoreng, ayam selebihnye tinggallah ye untuk dibuat sup
3. Ayam yg nak digoreng tu aku marinate dulu. Selalunye aku marinate dengan bawang putih yg banyak, madu, soy sauce, kicap dan chili powder. Biarla dalam 15minit minimum.
4. Goreng ayam
5. Masak nasik guna sup ayam yg kite dah buat tu. Kalau nak kuning taruk la kunyit sikit.

Hmm macam tu je aku slalu buat..heheh macam simple sangat ek? Tapi encik mohd yeh suke tau :D

Sambal tu, blend cili kering sikit..tumis ngan bawang putih. Tambah garam dan gula, siap.
Kicap aku slalu masak yg leftover bahan marinate tu, pastu tambah kicap lagi dan ape saje yang boleh buat kicap tu rase sedap.

haa..camtu je la..

Ish..rase2 kalau buat bisnes kerepek tu kat sini pun ok kan? Kat kaherah ade banyak restoran melayu..kawan yeh pun ade sorang yang bukak restoran thai kat mansurah..buat banyak2, pastu tinggal kat restoran tu kan?

Buat 2-3 kali lagi rasenye ok dah kot nak buat sample :D eee bestnyee..hik hik..

Tengkiyu kak opin!! :D

6 comments:

mieza said...

masheh nad for the resipi hehehe

Azie Nazri said...

mama panggil kueh tu kueh gunting2.
kalau tak silaplaa. :p

bagus kak nad ni. rajin. hehe.

nad said...

mieza: hik hik ok :D

Azie: ek? kalau kaknad punye grandma kuih gunting die kecik and very tebal..lain tempat lain nama kot ek? aaa rajin apee..mengisi masa lapang ni :P

ummi said...

Nad!! Ni dah lawan tokeh ni..!!

Kak opin pun dok ingat macam tu jugak .Boleh buat jual ni..

Elok kalau nad goreng sekejap aja. Jadi warna dia 'lembut' sikit. Bila goreng tu kacau dua tiga kali boleh terus angkat. Anyway..cara nad potong tu memang betui!!Kak opin la yang silap potong...Sama2 belajar.

Buatla banyak2 leatk kat restoran tu. Buat peket peket 50sen sudahlah. senang orang beli. Lepas tu buat besar sikit punya jugak. Hemm..mengancam tu!! Lagipun senang nak buat. boleh simpan lama jugak.
Cepat2 buat!!

nad said...

hehehehe okeh kak opin!! tq for the tips :D jom bisnes jom!! hehehe :D

Cik Puan Kesum said...

salam kenal tuan umh

eh mcm besh la popia goreng mcm gitu,tak pernh terpikir pun...nk cubala tp tak tau bila,tp bila dh cuba kita hi2 kt umh ,ok?