Erfaan's First Birthday ticker

Lilypie First Birthday tickers

Adam's Second Birthday ticker

Lilypie Second Birthday tickers

Wednesday, September 24, 2008

saye buat cakoi

Korang sume tau ape itu cakoi?
Cakoi ialah sejenis kuih.
Maaf sebab tak dapat upload gambar. Tak dapat upload gambar kerana internet ini berkeadaan bengong, seperti tuannye.

Semalam saye chat dgn adik saye, anisah. Dia telah show off kate die makan cakoi yg dibeli dengan senang lenang di pasar ramadhan.
Sape suruh die show off? Tentulah dia yang salah!

Bila dia show off, saye mule terase ingin makan cakoi.
Ingin makan cakoi gile-gile punye ah!

So saye cari resepi cakoi. Saye cari resepi yang paling kurang bahan2 dia, dan yang paling mudah.
Jadi tadi, saye pun buat cakoi.
Saye uli tepung, somi saye yg baik tu tlg goreng tau. Baik tau somi saye :D

Tapi oleh kerana saye tidak ikut arahan, maka cakoi saye jadi biskut.
Sepatutnye saye tunggu doh naik selame 30minit - sejam.
Tapi saye tunggu 15minit je sebab saye tak sabar.

Saye try goreng 1. Dia jadi keras macam biskut dan tak kembung pun.
Saye marah doh tersebut, somi saye pun turut menyokong saye. Somi saye kate nanti kite balik mesia kite beli cakoi banyak2 punye.

Saye pun gembira. Rupenye cakoi2 yang lepas2 tu jadi cantik..sebab waktu tunggu turn diorang untuk digorengkan tepungnye dah pun naik.

Saye suke! :D
Saye berjanji untuk mengikut arahan lain kali!

7 comments:

anak lee said...

ye nad..
bagus atas percubaan ko itu!
oleh itu, kenalah ko sentiasa bertindak mengikut arahan..hehe..
ok,oleh sebab adik ko show off makan cakoi, maka aku nak show off yg hari cuti nuzul quran yg lalu, aku dgn riang gembira serta jayanya telah membuat kuih gula melaka yg sgt comel2!
sgt disukai oleh ahli2 rmh sewaku!
huhuuhu...
aku belagak!!! (so,ko nak try buat gak ke kat sana??? ade ke gula melaka???) - keji tak aku??? ;p
ngeh...ngeh...

ciPuding_7 said...

keji tul ko ni ngah..

cuba ko buat lemang plak nad..

13may said...

hahha hahha hahha


adesss...lawak la..hahha hahha

btw, thanks for visiting my blog..

salam aidilfitri :)

shai said...

nadiah, aku dengan penuh rasa rendah diri dan rendah hati memberitahu aku tidak tahu bagaimana membuat kuih cakoi.

nad said...

angah: tahnye..keji btol ko ni ngah (pinjam ayat pa'ah)

pa'ah: aku nak kuih tattt

13may: ape gelak gelak? heh..slamat hari raye gak ;)

thanks gak visit blog akuk.

shy: takpe shy, kite same2 tak reti. tapi shy pandai buat kek kale2..i like!! :D

Cikpid said...

ahaks..rajin btol anda memasak cakoi..mesti best tuh..len kali ikut arahan..barulaa btol..jgn hentam keromo..tetibe tingin nk mkn cakoi plak..kene g bazar ramadhan ptg ni..beli..nk wat malas..hahhaha

nad said...

ahahaha tuh aa tuh cikpid..
ala jelesnyee..ko bleh gi pasar ramadhannn